LED-lyspærer kan være av svært høy kvalitet. Det er konklusjonen etter at amerikanske energimyndigheter har kjørt en massiv test av en og samme lyspæretype gjennom flere år.
For fire år siden kom belysnings-produsenten Phillips Lighting til topps i L Prize - en amerikansk konkurranse for LED-pærer som var i stand til å erstatte en 60 watts glødelampe.
Bakteppet var at den tradisjonelle glødelampen ble forbudt.
Da vinneren var kåret - etter stresstester i varme, kulde, høy luftfuktighet og vibrasjoner - lot myndighetene et visst antall eksemplarer av vinnerpæren fortsatt være tent, melder NyTeknik.
– Å utvikle en LED-lampe som kunne erstatte en 60 watts-glødepære, var en utfordring på den tiden. L Prize var en konkurranse som det amerikanske energidepartementet satte i gang i 2011 for å stimulere leverandørene til å utvikle nettopp dette, skriver Christofer Silfvenius i svenske Energimyndigheten til Teknisk Ukeblad.
Les også: Installerer du solceller hjemme kan du få støtte. På hytta kan du glemme det
Lyser fortsatt
I dag står 31 av de opprinnelig 200 vinnerpærene fortsatt og lyser - i et spesialutviklet apparat for langtidsstesting i Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) i Richland, Washington.
Resultatet er oppsiktsvekkende. Da lysmengden (lumen) ble målt etter snaut 41.000 timer, hadde vinnerpærene beholdt hele 95,6 prosent av opprinnelig lysmengde, viser en rapport fra det amerikanske energidepartementet, datert juni.
Ingen av pærene var ødelagt.
– Et kjempebra resultat. De må ha lagt mye arbeid i både design og i komponentene, sier Christofer Silfvenius i svenske Energimyndigheten til NyTeknik.
Enova advarer: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen
Snaut 200.000 timer
Rapporten konkluderer følgende om LED-prestasjonen:
– Med dette tempoet vil det ta 194.765 timer å nå 70 prosent av opprinnelig lysstyrke, skriver rapportforfatterne.
Silfvenius sier til Teknisk Ukeblad at testresultatet er et bevis på at LED-teknologien er levedyktig.
– At lampene har lyst i 40.000 timer er en bekreftelse på at LED-lamper nå finnes som forbrukerprodukt med god lyskvalitet, høy energieffektivitet og lang levetid, skriver Silfvenius i en epost.
Fagansvarlig Kenneth Hansen i det norske bransjenettverket Lyskultur er også imponert.
– Testresultatene viser at potensialet til LED lyskilder er enormt, sier Hansen til Teknisk Ukeblad.
Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold
Over forventet levetid
Hansen påpeker at lyskilder med tilsvarende spesifikasjoner som vinnerpæren har en levetid som er langt over forventet levetid for et vanlig belysningsanlegg.
– Dette viser at det er mulig å produsere LED-lyskilder med levetid langt utover de kravene som blir satt i dag. Rapporten presiserer at denne lyskilden var veldig kostbar å produsere, noe utsalgsprisen gjenspeiler, men at den raske teknologiske utviklingen siden den gang gjør det mulig å produsere rimeligere og mer effektive lyskilder, sier Hansen til Teknisk Ukeblad.
Les også: Lyn og torden tar knekken på LED-belysning
Kvaliteten spriker
Silfvenius kjenner ikke årsaken til at LED-lampen har gjort det så bra i testlabben, men forklarer overfor NyTeknik at faktorer som påvirker levetiden kan være alt fra høyt fosfor-innhold, mer avansert og kostbar elektronikk, effektiv kjølning og at LED-lampen inneholder mange LED-chip'er.
Sistnevnte skal redusere chipens aldringstempo.
Energimyndigheten gjør en rekke tester av ulike belysningskilder og andre elektriske artikler, inkludert omfattende undersøkelser av LED-pærer.
– Hvor lang levetid skal en LED-lampe egentlig ha?
– Vi pleier å angi en forventet livslengde på 15.000 timer. Det er rundt 50 prosent lengre enn det vi beregner at lavenergilamper skal vare, som kompaktlysrør, skriver Silfvenius til Teknisk Ukeblad.
Store forskjeller
Silfvenius sier 15.000 timers levetid er et realistisk anslag på grunn av det store antall leverandører som finnes, ulike produktdesign og ulike installasjonsforhold.
Men kvaliteten, og dermed levetiden, spriker kraftig fra LED-pære til LED-pære.
Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk