Så er vi der igjen – i harnisk over økende strømpris. Det er ikke mer enn åtte måneder siden forrige gang. Da risikerte Bergen mørklegging og kraftselskapene måtte la folk ta strømregninga på avbetaling.
Men regjeringen benyttet ikke anledningen til å vedta kraftlinjer over Hardangerfjorden. Stoltenberg og Riis-Johansen kviet seg og ventet til sommerferien med å bestemme seg etter flere års sendrektighet. Resultatet ble opprør mot monstermaster og nye utredninger av sjøkabel.
Hardangerstriden og tilsvarende utsettelser av den prekært nødvendige kraftledningen mellom Ørskog (Sunnmøre) og Fardal (Sogn) er faktisk en viktig årsak til at strømprisen svinger som den gjør i Norge og spesielt i Midt-Norge hvor industrien lider under kraftmangel.
Etter at Norge ble en del av et felles nordisk kraftmarked på begynnelsen av 90-tallet ble strømforsyningen mer effektiv og lønnsom. Men fordi man hadde vært så godt forspent både på strøm og nett tidligere, forsømte man videre utbygging av nettet da forbruket økte.
Midt-Norge kommer også verst ut fordi man har bygd ut mye industri uten å få tatt i bruk ferdigstilte gasskraftverk til milliarder av kroner eller bygge nye fordi SV i regjering og miljøbevegelsen har stått knallhardt på kravet om at det ikke skal brukes gasskraft uten rensing av CO2.
Et vannkraftbasert system er mer sårbart enn systemer som er basert på en kombinasjon av kjernekraft, kullkraft og gasskraft. . Når det både er lite vann og tidlig kaldt – som nå – øker prisen.
Strømprisen fastsettes daglig på grunnlag av tilbud og etterspørsel. Men elektrisitet kan ikke lagres og krever et system med store krav til presisjon når det gjelder balanse mellom produksjon og forbruk.
Vi nordmenn har vært bortskjemt med lav strømpris. Vi er altfor mange som bruker elektrisitet både i golv og panelovner i stedet for vannbåren varme eller jordvarme. Og det finnes altfor få incitamenter for å regulere privat forbruk eller skifte varmekilde.
De viktigste tiltakene for å få sikrere forsyning og jevnere strømpris handler om å bygge flere kraftlinjer og flere kabler til utlandet. Eller å åpne for å bruke noe av den gassen vi selv produserer.
På sikt vil også utbygging av fornybar energi gjennom grønne sertifikater gi større forutsigbarhet uten at strømmen blir billigere av den grunn.
Vi forholder oss til strøm som til renter. Altfor få sikrer seg med en fastpris på sommeren da prisene kan være lave. Over halvparten av nordmenn velger spotpris. Vi har noe å lære av søreuropeerne som rasjonerer med strømmen fordi den er kostbar.