– Vi ønsker å sette byggsektoren høyt på dagsorden for forhandlingene om etterfølgeren til Kyotoavtalen, sier Holter.
Hun peker på at Kyotoavtalens insentiver ikke er tilpasset byggenæringen.
– Det er nok mange som ikke er klar over at drift av bygg står for nesten 40 prosent av klimautslippene. Om vi får frem det kan vi også få insentiver i den nye avtalen som er mer tilpasset byggenæringen, sier Holter.
Ung FN-organisasjon
United Nations Environment Program's Sustainable Buildings and Climate change Initiative (UNEP SBCI) som Birgitte Holter skal være styreleder for i ett år, er kun tre år gammel og ennå lite kjent.
Holter har sittet i styret siden starten.
– Vi er ute av krybben nå og oppe og går. Nå ønsker vi flere medlemmer, sier Holter og oppfordrer norske organisasjoner og bedrifter til å melde seg.
Alle med
– Egentlig burde alle være med. BNL og andre er meget velkomne. Dette er første gang FN har vært med på et slikt medlemsbasert partnerskap.
Foreløpig er Hydro den eneste norske deltakeren, Skanska er med, men det er det svenske hovedkontoret.
SBCI er en global FN-ledet plattform bestående av ledere innenfor området "grønne" bygg, alle med ønske om å skape et felles talerør for byggsektoren når det gjelder klimaproblemene.
Blant medlemmene er organisasjoner, bedrifter og myndigheter fra hele verden. Hydro er den eneste norske deltakeren i dette arbeidet.
Mer enn enkeltbygg
Hun understreker at organisasjonen jobber med mer enn enkeltbygg.
– Derfor kan også byer være medlemmer. Et tilsynelatende grønt boligområde er ofte slett ikke så grønt hvis det ligger slik til at det genererer mye biltrafikk, folk skal på jobb og de skal handle. Det skaper utslipp.
– Poenget er at for alle nasjoner som har akseptert å redusere CO 2-utslippene, vil bedre energisparing i nye og eksisterende bygninger spille en nøkkelrolle. Og det er slett ikke så komplisert som mange tror: bygg er viktig, teknologien finnes og den er lett å bruke, fastslår Holter.