Smittevernmyndighetene har kommet frem til at det er en scrubber, et renseanlegg, ved papir- og cellulosefabrikken som er den konkrete kilden.
Scrubbere, som altså ikke er kjøleanlegg, renser luft ved hjelp av vann. Paradoksalt skal altså et slikt anlegg unngå luftforurensing.
– Slike anlegg sprer store mengder vanndamp i luften, opplyste smittevernmyndighetene på pressekonferansen.
Bakterien pasientene har blitt smittet av, er altså den samme som er funnet i det aktuelle renseanlegget på Orkla-bedriften Borregaard.
Kjøpesenteret Østfoldhallen og bedriften Rolvsøy Metallindustri, som har fått påvist andre typer legionella-bakterier i kjøletårn, er dermed "frikjent" i saken.
Overrasket
Smittevernmyndighetene og kommuneoverlegene i Sarpsborg og Fredrikstad er svært overrasket. Slike renseanlegg skal aldri ha forårsaket legionella-utbrudd tidligere, hverken i Norge eller utlandet, skriver Aftenposten.
Derfor har heller ikke slike renseanlegg vært underlagt det samme regelverket som kjøletårn, som hittil har vært i fokus som sannsynlige smittekilder.
Smittevernmyndighetene mener at renseanlegget ved Borregaard spredte smitte noen dager fra 7. mai.
– De som er rammet, skal vite at de har vår dypeste medfølelse, sa Per A. Sørlie, som er fabrikkens administrerende direktør.
– Unnskyld
På pressekonferansen i Fredrikstad sa han også unnskyld til alle dem som på en eller annen måte er rammet av legionella-utbruddet i Nedre Glomma-regionen.
Sørlie understreket også at ledelsen og ansatte ved fabrikken tar dette svært tungt.
– Vår bedrift er avhengig av tillit fra omgivelsene, og det er en trist dag for alle Borregaard-ansatte, sa fabrikkdirektøren ifølge Aftenposten.
Ti personer har hittil mistet livet som følge av legionella-smitte i Østfold. Totalt 52 personer er bekreftet smittet av den livsfarlige bakterien. Ti av disse 52 er fortsatt innlagt på sykehus. For én av dem er situasjonen kritisk, opplyste Sykehuset Østfold Fredrikstad i ettermiddag.
Renser og desinfiserer
Borregaard skriver i en pressemelding at bedriften først og fremst nå vil forsikre seg om at videre drift skjer slik at mennesker i og rundt deres anlegg kan føle seg trygge.
- Vi holder på med desinfisering av anlegget og vil etablere rutiner for overvåkning og desinfisering av legionella før oppstart av anlegget.
Bedriften skriver videre: "Det er ny kunnskap for oss at en legionellaepidemi kan ha sitt utgangspunkt i et scrubberanlegg av denne typen. Verken vi, våre utstyrsleverandører, bransjeeksperter eller helsemyndighetene kjenner til at slike anlegg har vært årsak til legionellaspredning. For det aktuelle anlegget har vi hatt faste rengjøringsrutiner som innebærer grundig rengjøring hver 3-4 uke."