Det mener Folkehelseinstituttet som i dag la fram sin rapport etter legionellautbruddet i sommer som tok livet av to personer.
To omkom
Folkehelsa konkluderer med at det er rimelig å anta at tre av de smittede fikk smitten fra Borregaard. De tre hadde samme bakteriestamme som den som ble påvist i Borregaards anlegg. Det ble ikke foretatt dyrking av legionella for de to første pasientene.
I perioden mellom 17. juni og 18. juli ble fem personer diagnostisert med legionellasykdom i Østfold. Tre av pasientene var bosatt i Fredrikstad, to i Sarpsborg. Alle de fem pasientene ble innlagt på sykehus, og to døde som følge av sykdommen.
Stenger renseanlegg
Som et føre-vâr-initiativ har Borregaard søkt Statens Forurensingstilsyn (SFT) om tillatelse til å stenge ett trinn av renseanlegget mens det gjøres studier og forsøk i bekjempelsen av legionella.
– Borregaard er fortvilet over at det synes å være en eller annen sammenheng mellom vårt anlegg og smittetilfellene. Alvoret i saken understrekes av den betydelige konsekvens den har fått for flere mennesker, sier administrerende direktør Per Sørlie ved Borregaard i en pressemelding .
15 år gammelt
Borregaards biologiske renseanlegg sto ferdig i 1993. Anlegget ble bygget etter pålegg fra SFT.
Siden det første legionellautbruddet i området i 2005, da 33 personer ble smittet av legionellasykdom og fem døde, har Borregaard engasjert seg i arbeidet med å skaffe kunnskap om legionellaspredning, skriver selskapet.
Les også:
Sørlie mener at det er miljømessig forsvarlig å stenge ett trinn av renseanlegget for å finne langsiktige løsninger på legionellaproblematikken.
Lever farlig?
Folkehelseinstituttet peker ikke på andre konkrete smittekilder enn Borregaards renseanlegg, selv om det konkluderes med at andre smittekilder ikke kan utelukkes.
Etter to alvorlige legionellautbrudd i det samme området med såpass få års mellomrom, kan spørsmålet stilles om folk i Sarpsborg- og Fredrikstadområdet lever trygt så lenge mange spørsmål rundt smittekilde og spredning av legionella står ubesvart.
– Jeg mener folk her lever trygt. Vi har gjennomført en rekke tiltak etter 2005, og vil gjennomføre nye tiltak rettet mot biodammen nå, sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg til NTB.
Noen garanti for at det ikke kommer flere utbrudd kan han likevel ikke gi.
– Ikke uansvarlig
Biodammene ved Borregaard består av to store åpne luftbasseng der prosessvann og slam blandes med store mengder innblåst luft for å framskynde biologisk nedbryting av avfallsprodukter før utslipp i Glomma. I biodammene foregår det vekst av legionellabakterier, men det er usikkert om legionellabakterier kan spres fra disse biodammene til andre tekniske innretninger eller til personer som oppholder seg i nærheten av dammene.
Rapporten konkluderer med at det ikke er holdepunkter for at Borregaard har opptrådt uansvarlig. Bedriften har, etter Folkehelseinstituttets vurdering, overholdt aktuelle forskrifter og tatt hensyn til den best eksisterende kunnskap om forebygging av legionellaspredning.