Trodde du programvaren i oljeindustriens utstyr på havbunnen var så kompleks og avansert at den skiller seg fra alt annet? Eller at programvaren i utstyr for lek og moro er enkle og ukompliserte greier som ikke duger til mer avanserte ting?
Begge deler er i tilfelle feil. På oljemessen ONS i Stavanger viste National Instruments frem tre komponenter som alle hadde samme programvare: Lego Mindstorms, en liten datamaskin spesielt utviklet for studenter og en enhet for blant annet å overvåke vibrasjoner. Alle tre har samme programvare i bunnen.
Mer hyllevare
– Vi tror utviklingen går mer mot hyllevare og mindre i retning spesialdesign, sier Vidar Grønås, sjef for energisegementet i Europa hos National Instruments.
Han ser de tre produktene de velger å vise frem på ONS som et godt eksempel.
– Ja, det er et verktøy for barn, det er til læring for studenter og for virkelige systemer i industrien. Alle tre har LabVIEW programvare.
Les om: Hyllevarer til havbunnen?
Studie-pc
Den "midterste" av de tre, spesial-pc for studenter, er kanskje den mest interessante. Den er laget for arbeid med kontrollsystemer, datalogger og instrumentering. Den vesle pc-en ble første gang vist ved juletider i fjor. Allerede er det solgt tusener verden rundt.
Den lille pc-en har tre priser, for akkurat samme enhet. Ordinær listepris er i overkant av 8000 kroner, og ifølge Grønås er den også solgt til den prisen til industribedrifter som bruker den i sitt ordinære produksjonssystem. Hvis skoler velger å kjøpe et større antall til sine elever går prisen ned til 4200 per stykk og om studenter selv kjøper den lille boksen faller prisen ytterligere, til 2100 kroner.
– Det er en prissetting og politikk som National Instruments følger verden over, sier Grønås.
Les om: IT-sjefene bryr seg ikke om maskinvare
Unikt
Han tror at National Instruments med identisk programvare i leketøy og subsea-enheter har trukket tanken om økt bruk av hyllevare lenger enn de fleste.
– Jeg tror det er unikt å bruke samme programvare på tre så forskjellige ting. Men vi tror det går den veien og at det etter hvert også vil gjelde hardware, ikke bare software.
Fremover tror Grønås at det vil være langt mer felles grunnleggende programvare enn i dag, og at denne så kan utvides og tilpasses med utvikling av apper, ikke ulikt det man allerede har for mobiltelefoner.