Etter over 50 års oljevirksomhet, er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er utvunnet. Nå økes leteaktiviteten.
Oljedirektoratet forventer boring av 40–50 nye letebrønner i 2018, sammenlignet med 36 fra året før.
- Forskning: Øker farten på oljeleting med bildeanalyse
Positivt og viktig
– Det er positivt at vi ser en økning i leteaktiviteten. Særlig viktig er det at det nå bores flere letebønner i Nordsjøen og Norskehavet, der tilleggsressurser må identifiseres og utvinnes mens infrastrukturen fortsatt er i drift, sier letedirektør Torgeir Stordal.
Den totale petroleumsproduksjonen ved utgangen av første halvdel av 2018, er på om lag 115 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Det er en nedgang på 4,4 millioner fra samme periode i fjor.
Tekniske problemer på enkelte felt, samt en tidsvis kaldere vinter enn normalt nevnes som noen av årsakene til produksjonsnedgangen.
- 24. konsesjonsrunde: Nye leteområder i Norskehavet og Barentshavet
Rekordmange prosjekter
Også utbyggingsaktiviteten er svært høy, og rundt 20 utbyggingsprosjekter er igangsatt.
– Vi opplever et rekordhøyt antall prosjekter i gjennomføringsfasen, og flere er under planlegging, sier direktør for utbygging og drift i Oljedirektoratet, Ingrid Sølvberg.
– Vi gleder oss spesielt over at flere av prosjektene har til hensikt å øke utvinningen fra modne felt, for eksempel Valhall, Snorre og Njord. Dette er store og viktige utbygginger som skal sikre at vi får mer lønnsom olje og gass opp fra undergrunnen, påpeker hun.