OLJE OG GASS

Leter etter CO2-lager i Nordsjøen

Mongstad i Hordaland. Pilen peker der CO2-fangstanlegget bygges, og det er CO2-en derfra som skal lagres i Nordsjøen.Fotomontasje: Simen Håkonsen
Mongstad i Hordaland. Pilen peker der CO2-fangstanlegget bygges, og det er CO2-en derfra som skal lagres i Nordsjøen.Fotomontasje: Simen Håkonsen Bilde: StatoilHydro
Stein Jarle Olsen
5. sep. 2008 - 11:26

For å finne frem til et sikkert alternativ for geologisk lagring av CO 2 under havbunnen i Nordsjøen, har Oljedirektoratet og Gassnova SF bestilt en seismisk undersøkelse for å lage en 3D-modell av den såkalte Johansen-formasjonen (blokk 31/5) i Nordsjøen.

Målet er å finne en mulig lagringsplass for CO 2 fra de planlagte fangstanleggene på Kårstø og/eller Mongstad.

Les også:

Tre lagringssteder

Oppdraget er gitt StatoilHydro, og de benytter PGS-fartøyet Ramform Challenger til seismikkinnsamlingen. Den seismiske skytingen skal være ferdig i løpet av september.

- Å finne optimal plassering av injeksjonsbrønner er viktig for å være sikre på at CO 2 kan lagres og at den forblir i reservoaret i framtiden. Oljedirektoratet i alt har utredet tre mulige lagringssteder for CO 2 - det ene en bergartsformasjon som heter Johansen-formasjonen som finnes i Nordsjøen, vest for Bergen, og to knyttet til den såkalte Utsira-formasjonen i Sleipner-området, sier forskningskoordinator Odd Magne Mathiassen i Oljedirektoratet.

Les også: Går sammen om CO2-rensing

Store forventninger

Gassnova SF, som er statens foretak for CO2-håndtering, er ansvarlig for gjennomføringen av regjeringens fangst- og lagringsprosjekter for CO 2 fra gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad.

- Vi har store forventninger til Johansen-formasjonen som lagringsplass for CO2, sier prosjektleder Karl Erik Karlsen i Gassnova.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.