ARBEIDSLIV

Likestilling i år 4280

8. sep. 2000 - 13:32

Kvinneandelen blant professorer vil etter hvert bli den samme som blant studenter. Men det vil ta tid, ifølge beregninger som professor Rigmor Austgulen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har gjort.

Innen humanistiske fag vil det ta 76 år, mens det innen teknologifagene altså vil ta hele 2280 år.

– Hvis vi ikke gjør noe med dette, er det ingen fare for likestilling i vår tid, hvertfall, sier professor Rigmor Austgulen til Dagens næringsliv. Tidligere prorektor Austgulen er nå prosjektleder for «Kvinner og ledelse» ved NTNU.

Riktig retning

Mens over halvparten av studentene ved universitetene er kvinner, er kvinneandelen blant professorene 12 prosent. En viktig årsak til at det er så få kvinnelige professorer, er at det er først i de siste årene det er blitt like vanlig for kvinner som for menn å ta en akademisk utdannelse.

Over tid vil derfor kvinnene komme opp i de høyeste stillingene også. Men Rigmor Austgulens beregninger viser at det kommer til å ta lang tid.

Hun har sammenlignet kvinneandelen blant uteksaminerte studenter og blant professorer på ulike fag i 1960, 1970, 1980, 1990 og 1999 for alle landets universiteter. Så har hun spurt seg hvor lang tid det vil ta før kvinneandelen blant professorene blir den samme som kvinneandelen er blant studentene – forutsatt at utjevningstempoet er det samme som det har vært de siste 40 årene.

Ting tar tid

Beregningene viser at de «myke» humaniorafagene oppnår likestilling først. Deretter følger de samfunnsvitenskapelige fagene, som får like stor kvinneandel blant professorene som blant studentene om 115 år. Blant realfag blir det likestilling om 234 år. For medisin tar det 796 år, mens det på de teknologiske fagene (tidligere NTH) tar ikke mindre enn 2280 år før kvinneandelen blant professorer er den samme som kvinneandelen er blant de uteksaminerte studentene i dag.

Går raskere

Ettersom det er store forskjeller i kvinneandel mellom ulike fag, vil også «likestilling» på professornivå variere. Mens humaniora trenger 60 prosent kvinnelige professorer, skal de tekniske fagene ha 23 prosent kvinner for å være «likestilte».

Austgulen understreker at beregningene er en forenkling av virkeligheten, fordi de ikke tar hensyn til at tempoet i utjevningen har gått raskere de siste årene enn på 60- og 70-tallet. Austgulen presenterte beregningene i et foredrag hun holdt tirsdag på et seminar i regi av Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet, ifølge NTNUs Internett-sider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.