FORSVAR

Litauen vil trekke seg fra klasevåpenkonvensjonen

Litauens nasjonalforsamling har besluttet at landet ikke lenger skal delta i klasevåpenkonvensjonen. – Beklagelig, sier Norges utenriksminister.

Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas under Nato-toppmøtet i Washington tidligere denne måneden.
Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas under Nato-toppmøtet i Washington tidligere denne måneden. Foto: Kevin Wolf / AP / NTB
19. juli 2024 - 07:18

Landet er det eneste som grenser til Russland eller Ukraina som har undertegnet konvensjonen. Torsdag stemte imidlertid et klart flertall at landet ikke lenger skal delta i avtalen, som forbyr produksjon, lagring bruk eller transport av klasevåpen.

– Det er beklagelig at Litauen i dag har besluttet å trekke seg fra klasevåpenkonvensjonen. Selv om sikkerhetssituasjonen i Europa er endret som følge av Russlands angrepskrig i Ukraina, er det avgjørende at stater opprettholder sine forpliktelser om å forby bruk, lagring og transport av denne type våpen, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Norge var en av initiativtakerne for klasevåpenkonvensjonen da den ble vedtatt i Oslo i 2008.

Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas sa til nasjonalforsamlingen før avstemningen at «konvensjoner er viktige når alle overholder dem».

– Problemet er at Russland ikke overholder konvensjonen i sin krig mot Ukraina. Det ville vært feil av et land som forbereder seg på å forsvare seg, å gjøre det klart hvilke muligheter det ikke vil benytte seg av, sa Kasciunas.

– Vi har forståelse for Litauens bekymringer, men nedrustningskonvensjoner er ikke bare forpliktelser som gjelder i fredstid, kommenterer Eide.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har hatt en samtale med Litauens president om saken.

Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk viste i 2007 fram et norskfinansiert kart over atomavfallsanlegget i Andrejevabukta til daværende statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte byen. Nå har atomsikkerhetssamarbeidet opphørt.
Les også

Norges atomsikkerhetssamarbeid med Russland har opphørt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.