SAMFUNNPOLITIKK

Lite imponert over statsministerens nye lag

Statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra Slottet med sine nye statsråder. Lars Peder Brekk (nr. to fra venstre) er blitt ny landbruksminister. Bjarne Håkon Hanssen (t.v.) er blitt ny helse- og omsorgsminister. Sylvia Brustad blir ny nærings- og handelsminister, Dag Terje Andersen (skjult), ny arbeids- og inkluderingsminister og Terje Riis-Johansen, ny olje- og energiminister.
Statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra Slottet med sine nye statsråder. Lars Peder Brekk (nr. to fra venstre) er blitt ny landbruksminister. Bjarne Håkon Hanssen (t.v.) er blitt ny helse- og omsorgsminister. Sylvia Brustad blir ny nærings- og handelsminister, Dag Terje Andersen (skjult), ny arbeids- og inkluderingsminister og Terje Riis-Johansen, ny olje- og energiminister. Bilde: Scanpix
21. juni 2008 - 02:15

Åslaug Hagas sorti fra regjeringen har ført til en stollek i Stoltenberg-regjeringen som opposisjonen på Stortinget er lite begeistret over.

I et ekstraordinært statsråd på Slottet fredag kveld ble det klart at Sp-veteran Lars Peder Brekk (Sp) overtar statsrådsstolen i Landbruksdepartementet etter Terje Riis Johansen (Sp) som blir ny olje- og energiminister.

Les også:





Stokker regjeringskortene på nytt





Samtidig benytter statsministeren anledningen til å endre på kabalen i egne partirekker, og lar arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen overta som helseminister etter Sylvia Brustad, som selv forflytter seg til Næringsdepartementet. Næringsminister Dag Terje Andersen tar over som arbeids- og integreringsminister.

Savner frisk blod

Opposisjonen på Stortinget er ikke nådige i sin kritikk av endringene statsministeren har gjort i regjeringen. Høyres leder Erna Solberg savner friskt blod. Frp-formann Siv Jensen mener statsministeren er grepet av panikk:

– Fem statsråder må starte fra bunnen av på et nytt område. Jeg frykter at dette kan bety at politikkutformingen svekkes mens de nye statsrådene skal læres opp i sine nye fagfelt, sier hun.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier at endringene bare er mer av det samme. Venstre-leder Lars Sponheim mener Stoltenberg har satt sammen et taperlag uten nye og spennende navn.

Lederne for opposisjonspartiene mener at Stoltenbergs omrokering av helseminister Sylvia Brustad (Ap) er mest interessant. KrF-leder Dagfinn Høybråten mener byttet er en klar innrømmelse av at regjeringen ikke har lyktes med helsepolitikken.

I vinter

Stoltenberg avviser at regjeringen ikke har lyktes med sin helsepolitikk og sier følgende om byttet av Brustad:

– Noen ganger trengs det nye grep, derfor bytter vi minister.

Selv sier Brustad at kritikken hun har fått ikke er årsaken til at hun nå slutter som helseminister, og Stoltenberg avviser at omrokeringen av Brustad er en degradering av henne:

– Det avgjørende er at de rette menneskene er på de rette plassene i regjeringen, sier han.

Statsministeren og helseministeren drøftet allerede i vinter et mulig departementsbytte for Brustad. Men på den tiden var arbeids- og inkluderingsministeren svært opptatt med arbeidet knyttet til avtalefestet pensjon og pensjonsreformen, derfor lot statsministeren det vente, opplyser Stoltenberg selv.

Støtter Navarsete

Da Lars Peder Brekk kom ut på Slottsplassen som nyutnevnt landbruks- og matminister fredag kveld, bekreftet han samtidig at han ikke er aktuell som kandidat til partiledervervet i Senterpartiet, og at han vil støtte Liv Signe Navarsetes kandidatur dersom hun blir spurt av valgkomiteen om å bli ny leder.

Den fungerende Senterpartilederen peker på at partiet står foran en lang valgkamp og at det derfor er viktig å få avklart lederspørsmålet så raskt som mulig. Brekk går inn for at partiet holder et valglandsmøte i høst og ikke venter til det ordinære landsmøtet i mars før det velges ny partileder. Også kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) går inn for dette.

Både Brekk og Navarsete avviser at det har vært noen maktkamp mellom de to om ledervervet i Senterpartiet, men det siste døgnet har det vært en hard diskusjon i Sp om lederspørsmålet i partiet skal ligge på vent til landsmøtet i mars, eller om det skal velges ny leder så fort som mulig. (©NTB)

Les også:





Stokker regjeringskortene på nytt



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.