KARRIERE

– Lite motiverende å sitte på gangen fordi lesesalene er fulle

Tekna frykter stollek for ingeniørstudentene.

 Tekna frykter at flere av årets ingeniørstudenter vil møte overfylte auditorium. Illustrasjonsfoto: Universitetet i Tromsø.
Tekna frykter at flere av årets ingeniørstudenter vil møte overfylte auditorium. Illustrasjonsfoto: Universitetet i Tromsø. Bilde: NTB scanpix
31. juli 2014 - 15:35

Stadig flere som søker seg til teknologi- og realfagsstudier, får tilbud om studieplass. Tall fra Samordna Opptak viser at 15.984 søkere er tilbudt plass etter at suppleringsopptaket er unnagjort. Det er en økning på 7 prosent fra i fjor, da 14.978 søkere ble tilbudt plass.

Men antallet studieplasser har ikke økt tilsvarende. Studiestedene melder om 9.820 plasser innenfor teknologi- og realfag, mot 9.709 i 2013, en økning på 1 prosent.

– Det virker som om de satser på økt overbooking. Det er en litt skummel trend om man tar inn flere studenter fordi man forventer større frafall, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna til NTB.

Les også: Dette er de vanskeligste teknostudiene å komme inn på

Ingen diskusjon om frafall

Næringslivet har lenge oppfordret flere til å søke teknologi- og realfagsutdanning, og studiestedene har også merket økt pågang de siste årene.

– Men man har ikke tatt en skikkelig diskusjon om hvor stort frafallet skal være. Studentene må føle seg velkommen og bli motiverte til å studere. Vi ønsker ikke at studentene skal måtte leke stolleken, sier Randeberg.

Hun mener det kan være sammenheng mellom overbookede studier og frafall i løpet av studieløpet.

– Studentene trenger fullfinansierte studieplasser. De trenger laboratorier med skikkelig utstyr og de trenger god oppfølging. Dette er et ansvar som utdanningsinstitusjonen har, men som de deler med politikerne.

Les også: 3000 søkere har fått tilbud om plass på et siving-studium. Men det er bare planlagt 1900 plasser

Overbooker hvert år

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er den største utdanningsinstitusjonen i landet innenfor teknologi- og realfagsstudier. I år har universitetet planlagt for 1.595 studenter, men har gitt tilbud til 2.409 søkere.

– Vi har en fast praksis hvert år på å tilby studier til flere enn vi har som opptaksramme. Det er kjipt dersom enkelte studieplasser ikke blir fylt opp. Samtidig er vi ikke interessert i å ta inn flere enn vi har kapasitet til. Det handler om å finne balansen, sier prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU.

Hun sier universitetet bygger på erfaringer når det avgjør hvor mange studenter de skal tilby en plass og mener de ikke har vært uforsvarlige i år.

– Vi følger nøye med. Om det blir for mange skal ikke det gå ut over studentene. Da er vi nødt til å sette inn flere ressurser slik at de blir gitt det tilbudet de er tiltenkt, sier prorektoren.

Les også: Her er sjefenes 10 råd til deg som skal velge utdanning

Gledelig

Kunnskapsdepartementet synes først og fremst det er gledelig at flere har fått tilbudt studieplass.

– Vi har behov for mange dyktige og kreative teknologer og realfagskandidater i årene framover, sier politisk rådgiver Magnus Thue (H).

– Spørsmålet om mer penger til flere studieplasser er noe vi vil vurdere i den vanlige prosessen opp mot forslaget til statsbudsjett som regjeringen legger fram i oktober, sier han.

Hittil i år har 88.529 personer fått tilbud om studieplass via Samordna Opptak, noe som tilsvarer 88,1 prosent av de kvalifiserte søkerne. Det er fortsatt ledige plasser ved 391 studier. (©NTB)

Les også:

3000 søkere har fått tilbud om plass på et siving-studium. Men det er bare planlagt 1900 plasser

Rekordmange vil ta realfag

Så mye betyr karakterene for lønna  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.