Ved flere anledninger har byggenæringens organisasjoner tatt til orde for at det offentlige bør bygge mer i nedgangstider.
Senest i mai i år svarte Kleppa et soleklart nei til spørsmålet, uten forbehold.
Nylig tok ledelsen i Byggenæringens Landsforening (BNL) igjen opp spørsmålet gjennom Teknisk Ukeblad.
Trenger 60 000 nye boliger i året
Nå er ikke Kleppa lenger like avvisende etter at Sverre Larssen i BNL antyder at opp til 15 000 personer i byggenæringen kan miste jobbene sine om den nedgangskonjunkturen de nå ser konturene av får utvikle seg uten mottiltak.
Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret har også sagt at slik bruk av offentlige midler kan være en god idé.
Må vurdere
– Etter mitt syn må de bekymringsmeldingene som nå kommer fra byggenæringen være en av flere statusrapporter som regjeringen må ta med i sitt budsjettarbeid, sier Kleppa.
Hun viser ellers til at kommunenes frie midler skal økes, og at det dermed blir mer midler tilgjengelig til både nybygg og vedlikehold.
– Så har vi også varslet at det skal gis midler til å bygge 12 000 nye omsorgsplasser innen 2015, sier hun.
– Både bedre kommuneøkonomi og omsorgsplassene er en del av den ordinære politikken. Spørsmålet fra byggenæringen er om ekstra midler kan benyttes til å utjevne nedgangskonjunkturen, noe du tidligere har avvist?
– Det som har skjedd gjennom sommeren forsterker jo det som BNL meldte til meg i mai. Jeg følger nøye med, men jeg kan ikke love noe som helst. Vi arbeider nå med statsbudsjettet som blir lagt frem 7. oktober.
Vedlikehold
Også i Samferdselsdepartementet er holdningen tilbakeholden, men ikke helt avvisende.
– Generelt kan slik bruk av offentlige midler være effektivt, men jeg kan ikke si noe om hva som kommer i statsbudsjettet, svarer statssekretær Hege Åse Solbakken.
– Mindre tiltak, asfaltering og vedlikehold er lettere å få gjennomført raskt. Større prosjekter er for tidkrevende til at de kan benyttes på denne måten, svarer Solbakken på spørsmålet om bruk av offentlige midler til å motvirke nedgang.
Les også: