Glem myten om lønnsutvikling i sneglefart i kommunene. Ifølge Teknas lønnsstatistikk steg gjennomsnittslønna for Tekna-medlemmer i kommunal sektor med 7,9 prosent fra 2006 til 2007.
Til værs
Kommuneansatte sivilingeniører fikk med andre ord nesten åtte prosent høyere lønn det siste året.
For privat sektor var lønnsveksten 7,2 prosent, mens statsansatte fikk et lønnshopp på 5,1 prosent.
Kommuneansatte fikk altså større lønnshopp enn både i kollegene i næringslivet og i staten.
– Ansatte i kommunal sektor har fått et løft. De store kommunene har også sagt at de ønsker mer lokale forhandlinger. De ser at de ikke får tak i den arbeidskraften de trenger gjennom sentrale lønnsoppgjør, sier Øyvind Haldorsen, utreder i Teknas samfunnspolitiske seksjon.
Fortsetter
Lønnsveksten var betydelig større fra 2006 til 2007 enn årene før. Fra 2005 til 2006 steg lønna fra 4,5 til 5,0 prosent i de tre sektorene.
For kommunal sektor var perioden 2005 til 2006 et moderat år, der lønna steg mindre enn i de to andre sektorene.
Men fra 2004 til 2005 steg lønnsnivået i kommunene nesten dobbelt så mye som i to andre sektorene.
– Lokale lønnsforhandlinger gir i et stramt arbeidsmarked ofte et lønnsløft. Det er nok det vi ser nå. Det ser ut som denne trenden vil fortsette også neste år, sier Haldorsen.
Bedre og bedre
Lønnsutviklingen for sivilingeniører og andre med teknisk-naturvitenskapelig utdanning har vært sterk de siste årene.
Teknas tall gjelder perioden 2006 til 2007, og kan ikke sammenlignes med Dette er lønnsvinnerne fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU). TBU-tallene gjelder nemlig kun 2005 til 2006.
Ved å sammenligne Teknas og TBUs tall for 2005 – 2006, ser vi at Tekna-medlemmene har større grunn til å glise enn andre:
Tekna-tallene viser en lønnsvekst på 4,5 til 5,0 prosent i de tre sektorene, mens TBU viser en lønnsvekst for alle arbeidstakere i Norge på 4,1 prosent.
Bedre i distriktene
Leif Eskedal, leder for Nitos forhandlingsutvalg for privat sektor, melder om samme tendens for deres medlemmer.
– Foreløpige tall fra Nitos lønnsstatistikk, som kommer om kort tid, viser at ingeniører i offentlig sektor har hatt en noe bedre utvikling enn de som jobber i privat sektor. De har tatt innpå. Ser vi på alle sektorer under ett, har lønnsutviklingen for våre medlemmer vært svært god. Vi snakker om en lønnsvekst på 6,5 – 7 prosent, og kanskje enda litt høyere enn det, sier han.
Og utviklingen har vært aller best i rurale strøk.
– Geografisk er det byene Oslo, Bergen og Trondheim som ligger høyest lønnsmessig. Men vi ser nå en klar bedring i Nord-Norge, som følge av offshoreaktiviteten i landsdelen. Stor etterspørsel etter ingeniører og mer lokale lønnsforhandlinger gir høyere lønnsnivå, sier Eskedal.