Ved Skienselvas bredd ligger en gammal bygning som en gang huset Porsgrunns havnefogd. Inne henger det to klokker på veggen: Ei lita og ei litt større.
Hver fredag ringes det i kantina hos EMF Elva Induksjon. Den lille klokka ble anskaffet for å klinge om oppdrag i hundretusenkronersklassen. Etter hvert måtte firmaet anskaffe ei ny og større klokke for millionoppdragene.
– Det neste blir vel kjerkeklokka i Skien, fleiper administrerende direktør Truls S. E. Larsen og ler godt. Fra den spede starten med ni mann har selskapet vokst til det han kaller et mikromultinasjonalt selskap. Nå er omsetningen for EDF-gruppen ifølge Larsen på full fart mot milliarden.
Teknologidrevet
Utgangspunktet var en ny teknikk for halvlederbaserte frekvensomformere til induksjonsvarming som ble utviklet ved Sintef på syttitallet. Elektrounions fabrikk i Porsgrunn startet produksjon av prototypen, men tjente ikke penger. Derfor startet ni mann Elva Induksjon AS i 1981. I dag har selskapet drøyt 600 ansatte og virksomhet i ti land. I 1996 fusjonerte Elva Induksjon med Induktionserwärmung Fritz Düsseldorf.
– De kunne herding og prosesser, vi kunne strømkilder. Det var en avgjort vinn-vinn-situasjon, sier Larsen. Sjefen er bare innom Skien som snarest, for til daglig holder han hus i Freiburg. Å etablere seg ute i markedet, nær kundene, er en helt sentral strategi for EDF-gruppen.
– Vi har ekspandert fordi vi er teknologidrevet, men teknologiske fordeler er kortsiktige. Markedsfordeler er langsiktige, understreker han. Samtidig legger selskapet vekt på å holde utviklingskverna i gang.
Bedriften er i ferd med å lansere et nytt produkt. Tre pilotkunder har allerede fått prøve en kompakt induksjonsvarmer som kan levere maksimalt 30 kW.
Les mer i TU 11, som kommer 15. mars på papir og på nett.