Teknas lønnsstatistikk for 2021 viser en vekst i gjennomsnittslønn i privat sektor på 3,6 prosent, 4,3 prosent i staten og 2,7 prosent i kommunene.
Fagforeningen organiserer sivilingeniører og andre teknologer med masterutdanning.
Undersøkelsen viser at lønnsutviklingen for teknologer og realister er god, og at arbeidsmarkedet er mer normalisert etter et år med pandemi, mener Tekna-president Lars Olav Grøvik.
– Det er viktig og riktig at lønnsveksten for Teknas medlemmer er god i år. Økonomien har stabilisert seg, og etterspørselen etter teknologisk arbeidskraft og kompetanse er stor.
Tekna: Dette bør sommerjobbstudenter tjene sommeren 2022
– Har vist moderasjon
Siden tidlig i høst har tallene pekt i en retning: Antall stillingsutlysninger har skutt i været, arbeidsgivere opplever færre søkere per utlyste stilling og arbeidsledigheten blant ingeniører har gått markant ned.
Grøvik mener Teknas medlemmer har vist ansvarlighet med moderate lønnsoppgjør når bedriftene har slitt under pandemien, og at det derfor er riktig at de får uttelling når virksomhetene igjen leverer gode resultater.
Markedet er nå i ferd med å ta igjen etterslepet fra 2020, mener Grøvik.
572.000 i startlønn
Begynnerlønnen for nyutdannede var i 2021 på 571.911 kroner i privat sektor, 509.711 kroner i staten, mens den lå på 554.140 kroner i kommunene. Grøvik mener det er riktig at nyutdannede får god startlønn, for å gjøre det attraktivt å velge tekniske fag og realfag.
– Det er fortsatt en jobb å gjøre å få flere til å velge teknologiske og realfaglige studieretninger, og lønn er et virkemiddel her, sier Grønvik.
Campus Ekeberg-saken: Erstatningskrav på flere hundre millioner mot Oslo kommune