Kjeller: Ingeniørene ved den tidligere Kværner-bedriften på Kjeller og Sørumsand har virkelig begått en ingeniørbragd når de har klart å forbedre både virkningsgrad og fleksibilitet i de "gamle" francisturbinene.
Løpehjulet er kjerneteknologien, og det nye designet betyr et sprang i virkningsgrad på hele fire prosent, til over 96 prosent på topp.
GE Hydro kaller designet X-blade, og det er patentert i mange land.
Denne konstruksjonen gir en optimal strømning av vannet gjennom løpehjulet.
Turbinen tåler større variasjoner både i vannføring og fallhøyde uten at det går for mye på bekostning av virkningsgraden. Dessuten er konstruksjonen gunstig med tanke på kavitasjon, noe som har stor innvirkning på levetiden.
Overingeniør Hans Aunemo , som er designansvarlig for prosjektet hos GE Hydro, mener at det er et nitid ingeniørarbeid gjennom 100 år som har bygget opp en unik teknologi basert på innenlandsk vannkraftutbygging. Den senere tids databaserte beregningsverktøy har også vært uvurderlig.
- Det er uten tvil det norske markedet som har ført oss frem til der vi er i dag. Jeg er stolt av å være tredje generasjon som forvalter denne arven, sier Aunemo. Han trekker også frem teknologisamarbeidet med NTNU som er enestående i å ha eget institutt for vannkraft.
Villige
Aunemo mener at norske kunder må få mye av æren for norsk vannkraftteknologi i superklassen. - Det norske vannkraftmiljøet er ikke konservativt, spesielt sammenliknet med utenlandske kunder. Norske kunder har vært en viktig bidragsyter til å få oss fremover, påpeker han.
Det er ikke bare snakk om ren teknologi. Også kunnskap om produksjonen er viktig.
- Skal du bringe frem teknologiske gode produkter, må du også ha en viss produksjonsteknisk kompetanse innen bedriften, sier Aunemo.
Derfor er filosofien til GE Hydro at kjernekomponenter skal produseres i egne verksteder, mens andre deler settes ut. Det må til i et internasjonalt marked med pressede priser.
Løpehjulene har bevist sin klasse og berettigelse ved flere prestisjeleveranser den siste tiden. De to største vannkraftprosjektene i verden, Three Gorges i Kina og Guri II i Venezuela, blir utstyrt med norsk turbinteknologi.
Verkstedet i Sørumsand produserer selv to av de fem løpehjulene til Venezuela, resten produseres av GE i Canada. Til Three Gorges produserer GE Hydro turbinene i Kina.
Til tross for at det blir færre marginer å hente med hensyn til virkningsgrad på et løpehjul, mener Aunemo at det er nok av utfordringer til å videreutvikle løpehjulene for å beholde virkningsgraden på topp over et større område med hensyn til både varierende fallhøyde og varierende vannføring. Overflatebelegging slik at slitasjen fra sand i vannet blir mindre er en annen utfordring for mange turbiner.