I 1893 ble Fridtjof Nansen og hans Fram ofre for et merkelig fenomen da de seilte gjennom Nordenskjöld-øyene, nord for Sibir.
Sinke
Nansen skrev etterpå at Fram så ut til å bli holdt tilbake, som ved en slags mystisk kraft. Hun svarte ikke på kursendringer, og flere ganger spant båten helt rundt.
Nansen kalte effekten ”dødvann”, og rapporterte at fenomenet sinket Fram til en fjerdedel av skipets normale hastighet.
Saltforskjell
Forskning har vist at dødvann oppstår når et vannområde består av to eller flere lag med vann med forskjellig saltinnhold, og dermed tetthet, skriver Newscientist.
Det skjer for eksempel når ferskvann fra en smeltende isbre legger seg som et tynt lag på toppen av tettere sjøvann. Bølger som dannes i det skjulte laget kan sinke båten uten noen synlige spor.
Farget vann
Nå har franske forskere gjenskapt scenariet i et laboratorie, og til og med fanget effekten på video. Forskerne benyttet forskjellige farger på vann med forskjellig saltinnhold, og kunne dermed følge med på virkningen.
En lekebåt ble dratt over en tre meter bred tank med konstant kraft. Akkurat som beskrevet av Nansen, fremstår vannoverflaten som jevn, mens båten stanses når de skjulte undervannsbølgene treffer.
Forstår forurensning
Bølgene oppstår fra båten selv. Vann fra lagene under dras opp for å fylle tomrommet, og setter i gang en oscillerende bevegelse. Denne vokser seg sterkere etter hvert som båten beveger seg.
Forsøk med enda et vannlag produserte omtrent samme effekt.
Studier av fenomentet kan hjelpe forskere å forstå havets dynamikk – for eksempel hvordan forurenset vann blander seg med havet og forsvinner ned mot dypet.
Har du opplevd dødvann? Bruk kommentarfeltet under.