StatoilHydros konsernsjef Helge Lund har varslet nulltolleranse når det gjelder korrupsjon.
Telenors landansvarlig i Russland, Kjell Morten Johnsen, deler gjerne sin erfaring med StatoilHydro.
Tar hver sak til retten
– Hver gang vi får antydninger om bestikkelser, trekker vi saken for retten. Vi har vunnet 95 prosent av sakene våre og det gir et klart og tydelig signal om at korrupsjon er uakseptabelt, sier han.
Johnsen deler gjerne mer av sine erfaringer etter langvarig besøk hos naboen.
– Man må være offensive i mediene, innta tøffe posisjoner og vise tydelig at man er villig til å ta en kamp. I Russland gir makt rett - i mye større grad enn i Norge, sier Johnsen.
– Man må være forberedt på inspeksjoner som blir varslet sent kvelden i forveien. Golden Telecom har hatt 180 inspeksjoner på ett år. Det krever store mannskaper og jobbing hele natten for å ha alt klart til inspektørene. Og det tar enormt med tid, sier Johnsen.
Selskapene har også opplevd å bli truet med bortfall av lisenser.
– Da gjelder det å jobbe intenst med å holde alle diplomatiske forbindelser oppdatert. Og man må ikke gi seg.
Som en russisk ektefelle
Gass og politikk er en eksplosiv blanding i Russland, mener seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI).
Han tror korrupsjon kan bli en stor utfordring for StatoilHydro, men mener også selskapet kan bli skjermet mot småkorrupte embedsmenn gjennom sitt partnerskap med Gazprom.
– Selskapet har en sterk og god kontaktflate med den politiske makteliten i Russland og kan dermed skjerme StatoilHydro mot korrupsjon. Samtidig er Gazprom en maktfaktor i russisk politikk og dermed beveger StatoilHydro seg også inn i russisk politikk, sier Godzimirski.
Han mener det er en stor utfordring å operere i Russland.
– Jo større inntjening jo større risiko. Russland er dessuten uforutsigbart når det gjelder rammebetingelser. StatoilHydro har gode forutsetninger for å lykkes med sin kompetanse, men det er vanskelig å spå om dette blir en vellykket satsing eller ikke, sier Russland-forskeren.
Etterretningen mot Norge er stor
I trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for 2007 står det at andre lands etterretningstjenesters interesse for den norske olje- og gassvirksomheten utgjør en særlig utfordring for Norge.
Etterretningsaktiviten mot Norge er dessuten relativt høy.
– Russerne skjuler ikke sin interesse for teknologi. Så kan man jo spørre seg hva som er den beste strategien; drive etterretning eller la StatoilHydro med sin teknologi være med på det russiske eventyret, sier Jakub M. Godzimirski.
Viktig å være forberedet
Næringslivets sikkerhetsråds leder Kim Ellertsen, mener det svært viktig å ha et bevisst forhold til sikkerhet fra første dag.
– Absolutt alle i selskapet må skoleres i hvordan de håndterer elektronisk informasjon, hvordan man forholder seg til åpne kommunikasjonskilder og hvor tett man slipper andre inn på seg. Dette gjelder særlig i land med høy fokus på etterretning, sier Ellertsen.