Det svenske oljeselskapet fortsetter letesuksessen.
I dag offentliggjør selskapet at olje- og gassfunnet Gotha i Barentshavet er like stort som Goliat-feltet.
– De foreløpige anslagene viser at funnet inneholder mellom 105 til 235 millioner fat oljeekvivalenter. Andelen olje er på mellom 60 og 145 millioner fat, skriver selskapet i en melding.
Goliat-størrelse
Letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik, bekrefter at funnet trolig er på størrelse med Goliat-feltet som inneholder 190 millioner fat olje.
– Hvis man tar med både olje og gass er det nok det. Men det er ikke så mye vi kan si om dette foreløpig. Vi er fornøyde med det foreløpige resultatet, og vil nå bore avgrensingsbrønner for å slå fast størrelsen på funnet.
En stor utfordring for Lundin og partnerne, blir hva man skal gjøre med gassen i funnet.
Flere gassfunn i Barentshavet ligger uutbygde på grunn av manglende infrastruktur for gass. I fjor besluttet Statoil at LNG-anlegget på Melkøya ikke skal utvides.
Dette har ført til at blant annet Eni sliter med å finne en løsning for hva de skal gjøre med den assosierte gassen på Goliat.
Det er forbudt å fakle på norsk sokkel, så den må enten re-injiseres eller produseres.
Les også: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland
Nytt konsept
Nytt konsept
Men uansett hva som måtte skje med gassen, er oljefunnet i Gohta svært oppløftende.
Resultatene bekrefter olje og gass for første gang i en letemodell som tidligere ikke har hatt suksess i Norge.
– Det er et gammelt letekonsept som vi har raffinert. Når vi nå har hatt suksess med konseptet vil vi se nærmere på vår egen portefølje, og undersøke om det er andre muligheter, sier Rønnevik.
Ekspert på arktisk petroleumsgeologi, professor Snorre Olaussen ved Unis, mener Lundin har gjort et geologisk gjennombrudd i Barentshavet.
– Gass-oljeforholdet på Gotha er meget positivt. Det er kanskje noe overaskende en utmerket lett olje i funnet. Og ratene er overaskende høye, sier Olaussen.
Han forteller at det i 1985 ble boret en brønn av Hydro 7120/2-1 nesten rett nord for Gotha-funnet som også produserte godt til tross for at den bare påtraff vann med spor av olje.
– Den produserte opp mot 450 Sm3 vann per dag vann fra en permisk karbonatenhet, noe som var overraskende høyt. Vanligvis er det lettere å få høye rater på olje enn vann på grunn av innbyrdes relative permeabilitetsforhold. Så det er vel kanskje denne produksjonsraten Lundin og partnere har hatt i mente når de søkte på området, spekulerer Olaussen.
Lovende test
Produksjonstesten som nå er gjennomført hadde som mål å avklare kvaliteten på reservoaret.
Teststrømningen var stabil over 24 timer og trykkoppbyggingen etter strømningen varte 36 timer.
Produksjonsraten gjennom en 44/64" fast dyse var 683 Sm3/dag olje og assosiert gassproduksjon 222 300 Sm3/dag.
Dette tilsvarer 5 695 fat oljeekvivalenter per dag. Gass/olje forholdet var 325 Sm3/Sm3.Testen viste gode produksjonsegenskaper i kalksteinsreservoaret.
Dette er den første vellykkede test i permiske kalksteinsbergarter på norsk sokkel.
Les også:
Lundin har nå det tredje største budsjettet på sokkelen