Naseem Theilgaard mener hennes allsidige ingeniørkarriere har vært viktig for å komme frem til det kunstige materialet som kan bedre hverdagen for mange tusen mennesker.
Hun startet sin karriere med polymerer i England. Der jobbet hun med å utvikle et mindre statisk polyestermateriale blant annet. Videre har hun arbeidet med resirkulering for Roskilde Kommune og utvikling av keramiske duser til vanningssystemer i landbruket.
– Erfaringer fra industrien og sprøytesprøyting av keramisk materiale, har gitt meg viktig kunnskap om hvordan støpeprosessen vil påvirke materialer, sier Theilgaard.
Porøst som kroppens eget benvev
Hennes erfaring med polymerer har vært viktig. Polymerer har bidratt til å få hennes kunstige benvev til å bli så porøst som kroppens eget benvev. Naseem Theilgaard forskning har resultert i flere produkter. Et av de er et kunstige benvevet designet for å få kroppen til å bruke implantatet til å gro nytt benvev.
Implantatet av kalsiumfosfat (skjellets egen byggesten) består av en rekke porer. Når materialet kommer inn i kroppen begynner blodårer å vokse inn i selve implantatet. Blodet transporterer celler og vekstfremmende proteiner som gjør at det skapes nytt benvev rundt og i implantatet.
Når kroppen ikke trenger implantatet, brytes materialet ned og erstattes av naturlig benvev. Materialet skal kunne gjenoppbygge ødelagt benvev uansett om knokkelen er nedbrutt av omfattende brudd, betennelse eller kreft.
Marked på 40 milliarder kroner
Videreutvikling av dette materialet foregår ved Odense Universitetssykehus av overlege og professor Søren Overgaard. I et forskningslaboratorie pumper en biorekator stamceller gjennom det prorøse benvevsmateriale Theilgaard har utviklet.
Målet er å kunne transplantere inn benvevserstatningen inn i pasienters eget benvev. Resultatet fra dyreforsøk er i gang og snart skal det settes i gang med kliniske forsøk.
– Metoden kan brukes ved benbrudd, løse kunstige ledd og benvevskreft blant annet, sier Overgaard. Han mener forskningen kan ha et stort kommersielt potensial. Verdensmarkedet for benvevsimplantater er på over 40 milliarder kroner.