Forskere ved University of Bath vest i England, har utviklet lysdioder (LED) som klarer å lage lys med samme kvalitet som sollyset. Det er jo sollyset våre øyne er utviklet for å bruke.
Den nye teknikken er utviklet gjennom fem år, med utstrakt støtte fra britiske Engineering & Physical Sciences Research Council og Department of Trade & Industry.
Forskerne kaller det for faststoff-lysteknikk.
Teknikken vil kunne spare milliardbeløp på de britiske strømregningene, for LED bruker bare en fraksjon av den strømmengden vanlige lamper trenger for å avgi samme lys.
Til nå har LED bare avgitt rødt eller grønt lys. Forskerne i Bath har utviklet dioder som også sender ut blått. Dermed vil diodene kunne imitere solens fulle spektrum, ved å legge sammen og trekke fra disse tre fargene, opplyser professor Wang-Nang Wang, som leder arbeidet.
Dessuten vil de kunne brukes over alt, i farge-TV, mobiltelefonskjermer, i radar og generelt i all slags belysning. Bedre lyskvalitet til en brøkdel av strømforbruket gjør at professoren bokstavelig talt stråler.
Diodene kan brukes i bilers kjørelys og programmeres slik at de for eksempel sender ut mer lys jo fortere bilen kjører. I en stor nasjon som USA vil bruken av slike LED's kunne spare over 100 milliarder dollar i året.
De nye LED'sene baseres på galliumnitrid snarere enn på safirvarianter, og blir derfor billigere. Levetiden vil være minst 20 ganger en lyspæres.
Professor Wang-Nang Wang sier at han nå arbeider med å forbedre effektiviteten (lysutbyttet) 20 ganger ved å ta i bruk et fysikkfenomen kalt " resonance tunnelling".
Han arbeider også med en ny generasjon DVD som kommer om få år. Hans Blu-ray DVD skal kunne lagre fem ganger så mye informasjons som dagens skiver.