FTLYDBILDE

Lydplankene skuffer

Dag Yngve Dahle, Stein Jarle OlsenDag Yngve Dahle, Stein Jarle Olsen
2. mars 2010 - 09:53
Vis mer

Du får surroundlyd fra en boks - uten surr med kabler og alt for mange bokser i stua.

Slik markedsfører produsentene lydplankene.

Ideen er at lydbølgene projiseres i ulike retninger og treffer veggene i rommet før de spretter tilbake mot lytteren. Resultatet skal være en naturtro illusjon av surroundlyd.

Men lydplankene gir deg ikke det markedsføringen lover. Du slipper riktignok kabelsalaten, men vår test viser at lydplankenes surroundeffekt er under pari.

Selv i et kvadratisk rom uten særlig mange møbler gir de ikke ønsket surroundeffekt.

Yamaha YSP-4000.

Dette er testens vinner. Yamaha var blant de første som utviklet surroundprojektorer. De har hatt en del år på seg til å utvikle og forbedre teknologien. Det høres. Deres lydplanke er nemlig den eneste i testen som leverer en viss surroundeffekt. Her hører vi telefonen som ringer bak oss til venstre, og den lekre skuespilleren som spaserer gjennom rommet for å ta telefonen. Vi hører lyden av granaten som farer gjennom "rommet".

Du får ganske god surroundeffekt, men den kan ikke måle seg med et ekte surroundanlegg med løse høyttalere fysisk plassert på ulike steder i rommet. Yamaha YSP-400 spiller høyt. Den har middels bass og bredt lydbilde. Lydkarakteren er forholdsvis balansert, og projektoren framstår som et kurant valg hvis du ikke stiller alt for store krav til kringlyden din og du vil ha få kabler i rommet.

Brukervennlighet:

Lyd: 5

Surround: 4

TERNINGKAST: 4

Yamaha YSP-4000 - lydplanke.
Yamaha YSP-4000. Yamaha

Bowers & Wilkins Panorama.

Britenes flaggskip skuffer oss denne gangen. Vi forventet at anerkjente Bowers & Wilkins leverte varene, ihvertfall når de skal ha 18.000 kroner for denne slanke lydplanken. Bowers & Wilkins Panorama gir begrenset surroundeffekt. Du får ikke nok kringlyd med denne som lydformidler. En viss effekt er det, men denne kan dessverre ikke måle seg med Yahamas lydplanke.

Lydbildet er bredt, og en god diskant gir god detaljgjengivelse. Lydbildet er relativt balansert, men lydkarakteren er i lyseste laget - særlig når lyden fra actionfylte filmer skal gjengis. Men Panorama holder god kontroll i kompliserte partier. Bassgjengivelsen er spakere enn fra de fleste andre av lydplankene i testen. Her må subwoofer til for å trives med lyden. Prisen tatt i betraktning får du for lite for pengene her.

Brukervennlighet: 4

Lyd: 3

Surround: 3

TERNINGKAST: 3

Bower & Wilkins Panorama - lydplanke.
Bowers & Wilkins Panorama. Bower & Wilkins

Samsung HT-X810.

Er du opptatt av å få mye bass, er Samsungs velvoksne lydplanke den rette for deg. Dessverre er bassgjengivelsen solid, men ikke spesielt god. Bassen er buldrete og har en tendens til å dominere i lydbildet. Den er også litt langsom og henger ikke helt med når freske filmhendelser krever hurtighet i bassgjengivelsen. Også diskanten er litt vel framoverlent.

Lydkarakteren er i skarpeste laget. Mellomtonen virker derimot god. Stemmegjengivelsen er det beste med denne. HT-X810 gir suveren stereoeffekt, men sørgelig lite surroundeffekt. Her får du nesten ikke surroundlyd slik vi er vant til å høre den fra vanlige flerkanals surroundanlegg. Vanskelig i bruk er den dog ikke. Dette er lydplanken som er mest "plug and play" i denne testen.

Brukervennlighet: 5

Lyd: 3

Surround: 2

TERNINGKAST: 3



Samsung HT-X810 - lydplanke.
Samsung HT-X810. Samsung

Denon DHT-FS3.

Dette er testens minste lydplanke. Den ruver lite i terrenget, og bør tiltale dem som legger vekt på det. Lydbildet er overraskende stort fra en så liten boks. Mellomtonen er god, og vokalen framstår som naturlig og uanstrengt. Men en litt ilter diskant gjør lydbildet en smule metallisk og kaldt. Det er litt skuffende av HiFi-produsenten Denon, som er kjent for å kunne sine ting.

Bassgjengivelsen er beskjeden. Den moderate størrelsen tatt i betraktning er det ikke så rart. Her er en subwoofer alfa og omega. Men ekte surroundlyd får du uansett ikke med Denon DHT-FS3. Til det er effekten for begrenset. Stereoeffekten er god, men lydplanken klarer ikke å skape den ønskede illusjonen av flerkanalslyd.

Brukervennlighet: 3

Lyd: 2/3

Surround: 2

TERNINGKAST: 2



Denon DHT-FS3 - lydplanke.
Denon DHT-FS3. Denon

Philips HTS-8140.

Også her er lyden i seg selv habil, men surroundeffekten beskjeden. Philips' noe ruvende lydplanke er ikke et substitutt for et vanlig surroundanlegg med flere høyttalere. Til det makter ikke HTS-8140 å produsere lyd som omslutter oss, slik god surroundlyd skal være.

Du får dog en bedre effekt enn med Samsungs lydplanke. Dette er derfor langt fra den dårligste lydplanken i testen. Lydbildet er nøytralt og velbalansert, noe som ikke alltid er en selvfølge med lydprodukter fra Philips. Bassgjengivelsen er god. Bassen er verken overdimensjonert eller for dominerende. Stemmer gjengis med raffinement og presisjon.

Brukervennlighet: 5

Lyd: 4/5

Surround: 2

TERNINGKAST: 4





Philips HTS-8140 - lydplanke.
Philips HTS-8140. Philips

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.