NATURVITENSKAP

Lydrevolusjon på fotballbanen

LYD PÅ BANEN:Det blir mere lyd under fotballsendingene med teknologien til Morgan Kjølerbakken, Vibeke Jahr og Ines Hafizovic.
LYD PÅ BANEN:Det blir mere lyd under fotballsendingene med teknologien til Morgan Kjølerbakken, Vibeke Jahr og Ines Hafizovic. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Ragna Kronstad
21. nov. 2005 - 08:00

Nå skal det bli mulig å ta opp lyd av spillere ute på fotballbanen uten at de har på seg mikrofoner.

Det er det trehodete selskapet Squarehead Systems i Oslo som står for utviklingen. Med seg på laget har de fått OB-team som er et heleid datterselskap av TV 2 og som er spesialister på produksjon av sportssendinger.

Potensial

– TV 2 er interessert. Hvis de kan tilby seerne bilder hvor man hører hva som blir sagt spillerne imellom og likedan hva dommeren sier, kan det generere flere seerer. Det er millioner å tjene på økte seertall for fotballsendingene, sier Morgan Kjølerbakken.

Han har sammen med to fysikk- kollegaer utviklet teknologien som kan endre både måten vi opplever idrett på og som kan tilføre overvåking en helt ny dimensjon.

Fra vann til luft

Sonarteknologi brukes blant annet til å kartlegge havbunnen under vann ved å sende ut og motta ekko fra lyd. Det er mottaksantennene som nå er videreutviklet til å fungere som mikrofoner på landjorda.

– Du kan godt kalle det en mikrofon, men en mikrofonantenne er mer dekkende. Ingenting ligner dette. Det er prøvd noe tilsvarende analogt, men ikke digitalt. Signalprosesseringen foregår i sanntid og kan også gjøres i etterkant, forklaret Kjølerbakken.

Regner seg til lyd

Til forskjell fra vanlige mikrofoner regnes det frem til hva slags lyd som skal tas opp eller høres. Mikrofonantennene består av opptil flere hundre mikrofoner som er samlet i en klase på 2 X 2 meter.

Siden mikrofonene har forkskjellig avstand til det objektet det tas lyd opp fra, er det med normale mikrofonsystemer en viss forsinkelse i lydopptakene. Men tar man hensyn til disse tidsforskjellene, kan signalstyrken styrkes, forklarer Kjølerbakken.

Prinsippet går altså ut på å legge til tidsforskjellen til alle mikrofonene som tar opp lyden på stadion. Tidsforskjellen regnes ut i fra lydens hastighet (330 meter per sekund) og avstand til det man vil ta opp lyd av, som for eksempel dommeren.

Å regne ut avstand til dommeren som er i konstant bevegelse er imidlertid kjent teknologi, som det allerede i dag dras nytte av under fotballsendingene, som for eksempel reklamegrafikk som legges på tribunene i kontrollrommet. Hvis man henger et kamera midt over en fotballbane, vil det når dommeren beveger seg bortover banen, utgjøre et visst antall punkter fra midtposisjonen på skjermen. Punktene på bildet regnes om til meter og man får dermed koordinatene til dommeren på banen og kan styre opptak av lyd. Med enkle markører på et grafisk brukergrensesnitt, kan tv-produsentene styre hvor på banen de skal hente lyd fra, forklarer Kjølerbakken.



Revolusjon

– Opptakene jeg har hørt er veldig bra, sier direktør i OB-team, Bjørnar Nordahl. Selskapet bidrar i utviklingsarbeidet med kompetanse innen tv-produksjon og profesjonell lydopptak.

– Hvis utviklerne får til det de har skissert, vil det revolusjonere måten vi ser arenaidrett på, tror han.

Det er ikke bare i Norge vi vil få med oss saftige detaljer når kampen på banen intensiveres. – Vi satser helt klart på et verdensmarked, sier Kjølerbakken i Squarehead Systems.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.