Kort fortalt om LG Optimus 4X HD
4 (+ 1) prosessorkjerner, 720p-skjerm, 1 GB RAM, Android 4.0 og lekker design. Optimus 4X HD er helt grei, den.
LG lagde rabalder da de i fjor lanserte dobbeltkjernetelefonen Optimus 2X flere måneder før konkurrentene kom opp med noe lignende. I år har produsenten ikke det samme forspranget, men er likefullt blant de første produsentene til å kjøre ut en telefon med fire prosessorkjerner: Optimus 4X HD.
LES OGSÅ: Her er LGs 2012-mobiler
Hva gjør LG Optimus 4X HD spesiell?
Optimus 4X HD er blant de aller første mobiltelefonene som kjører på Nvidias Tegra 3-systembrikke. Denne brikken har fire prosessorkjerner klokket til 1,5 GHz, i tillegg til en mer beskjeden "støttekjerne" som styrer showet når du ikke trenger hestekreftene som er tilgjengelig her. For eksempel når telefonen er i hvilemodus og det kun er bakgrunnsprosesser som skal holdes i gang.
Skjermen har kraftig lysstyrke og svært bra bildekvalitet.
Ellers har telefonen fått 1 GB RAm (arbeidsminne), en heftig grafikkbrikke (se ytelsestester lenger ned i artikkelen) og ikke minst en diger skjerm med 1280 x 720 pikslers oppløsning - altså 720p.
Som man forventer av nye telefoner er også Android 4.0 på plass.
Funker det?
Til tross for at vi snakker om en av de kraftigste telefonene som er på vei til markedet er det faktisk ikke hestekreftene vi skal omtale først, men designen.
Optimus 4X HD er både slankere og mer elegant enn fjorårets Optimus 2X.
For LG har virkelig tatt seg sammen her. Produsenten viste med Prada 3.0 by LG at de har peiling på design, og heller ikke i Optimus 4X HD er det mye igjen av den rimelig klumpete designen vi så i både Optimus 2X og Optimus 3D i fjor.
Produsenten har også investert i utstyr som blant annet inkluderer 3D-laserskjærere. Dette vil du som sluttbruker merke i form av innskjæringer og detaljer på telefonene.
Vårt eksemplar av Optimus 4X HD er en svært tidlig utgave, og har altså ikke den endelige designen, som trolig skal ha et mønstret bakdeksel. Dette er en liten detalj i den store sammenhengen, men ha i bakhodet at dette gir et fastere grep når du holder den i hånden - og kanskje viktigst - Den blir ikke flekkete.
LG Optimus 4X HD (t.v) måler 8,9 mm over midjen, mens forgjengeren er drøyt 11 mm tykk.
LG har investert i utstyr for å skjære ut mønster som dette i år, så forvent lite av glatte overflater.
Vårt eksemplar av Optimus 4X HD har glatt bakdeksel, men dette er altså trolig ikke den endelige designen.
I bruk
Siden vårt eksemplar av telefonen er en protomodell har den ikke de ferdige driverne for strømsparing og prosessorbruk, men vi antar den endelige versjonen vil ligge i samme løypen - for dette er bra saker.
Vi synes for eksempel animasjonene når du blar mellom startskjermene er veldig bra. Vi har altfor ofte opplevd at fancy animasjoner går ut over bruksopplevelsen, men her føles ting rett og slett veldig flytende og riktig.
I Android 4.0 Ice Cream Sandwich er widget-samlingen din integrert i hovedmenyen.
Vi liker også generelt utseendet på menyene her, og synes både ikoner og fargetema tar seg bra ut.
Ikke at vi skal legge altfor mye vekt på menystilen her, da det etterhvert burde være velkjent at du kan bytte ut Android-menyene dine helt gratis, på ett minutt.
Skjermen skal selvsagt få veldig mye av æren for den gode bruksopplevelsen her, for bildekvaliteten i den høyoppløste LCD-skjermen her er virkelig bra. Lysstyrken går svært høyt (høyere enn du trenger), samtidig som du får gode farger, et svært skarpt bilde og bra innsynsvinkel.
Her er ellers en kjapp video som viser litt av menysystemet:
Bra ytelse
Igjen skal vi ta forbehold om at vi har en tidlig utgave av telefonen, og programvaren derfor ikke er optimalisert enda. Det er uansett ingen tvil om at ting går kjapt her. Som du også kunne se i slutten av videoen nedenfor lastes hele nettsider på sekundet - her er det internetthastigheten som er flaskehalsen.
Og her er det hovedsaklig grafikkmaskinvaren du kan takke. Nyeste generasjon av Nvidias GeForce ULP-brikke er rett og slett veldig sterk.
Nå har det seg slik at vi har en annen telefon med 720p-oppløsning liggende, Samsung Galaxy Nexus. Denne har vært slem med Optimus 2X i noen måneder nå, og da er det på sin plass at storebror kommer og deler ut litt buksevann.
Vi har derfor latt telefonene gå i duell i de krevende grafikktestene NenaMark2 og Electopia:
Resultat i NenaMark2 og Electopia, oppgitt i FPS (Bilder per sekund):
LG Optimus 4X HD har klart bedre grafikkytelse enn Samsung Galaxy Nexus.
Som seg hør og bør har Nvidias grafikkbrikke betydelig høyere ytelse enn PowerVR SGX540-brikken i Galaxy Nexus. Forskjellene er synlige med det blotte øye, som du kan se i videoene.
LG har fått plass illsint maskinvare i denne slanke saken.
LG-flaggskipet utmerker seg spesielt i NenaMark2-målingene, der den selv med 720 x 1280 pikslers oppløsning lander farlig nær Vsync-grensen.
For deg som ikke har hørt om Vsync før så er dette grensen for hvor mange bilder skjermen greier viser per sekund (FPS), som altså er 60 bilder. De fleste grafikkbrikker for mobiltelefoner har en innlagt sperre på 60 FPS, da alt utover dette er sløsing med maskinvarekraft og ikke bidrar til bedre brukeropplevelse.
Supersurfer
Vi opplever Optimus 4X HD som en særdeles rask surfemobil, så vi målte også nettleserytelsen i Rightware Browsermark. Her får vi et resultat som ikke bare gruser alle andre telefoner vi har målt, men også de fleste nettbrettene du får tak i.
LG Optimus 4X HD gruser til i Rightware Browsermark.
Ytelseskongen
Quadrant legger heller ikke skjul på hvilken maskinvare som befinner seg i Optimus 4X HD.
Det er ikke tvil om at LG Optimus 4X HD er noe av det aller kvasseste vi har prøvd. Denne telefonen er råsterk i alle ytelsestester vi har kjørt, og den opplevde ytelsen er helt upåklagelig.
Sammen med knallbra skjerm og generelt fin bruksopplevelse kan vi ikke annet enn å glede oss til å få inn et ferdig eksemplar av telefonen, så vi kan gå den skikkelig i sømmene.
Blir det bra?
Er det en produsent som stadig stiger i anseelse hos oss så er det LG. For et par år siden var selskapet mest kjent for å lage heller kjipe (og altfor mange) telefoner, men snudde i fjor om på hele taktikken sin for å satse på færre modeller med bedre skjerm og bedre ytelse.
LES OGSÅ: I år smeller det hos LG (2011)
Det vi kanskje har savnet litt hos LG er en telefon som har "hele pakken". Optimus 2X var rimelig klumpete og hadde ikke verdens beste skjerm, mens Optimus Black hadde knall skjerm og et slankt ytre, men svak maskinvare. Vi fikk se et glimt av hva produsenten var i stand til med Prada-telefonen, men denne skortet kanskje litt på ytelsen sammenlignet med konkurrentene i samme prisklasse.
Optimus 4X HD er i våre øyne en telefon som kan forandre på dette. Her har du den sterkeste maskinvaren du finner i en mobil, du har en slank design med bra byggekvalitet, en knallbra skjerm og en generelt flott bruksopplevelse.
Om produsenten i tillegg greier å være kjappere ute med oppdateringer enn de var i fjor får konkurrentene virkelig noe å bryne seg på her, spesielt om LG kjører den samme aggressive prisstrategien som i fjor. Veiledende pris ved lansering skal ifølge LG ligge på mellom 5000 og 5500 kroner.
Se spesifikasjoner på neste side >>
Les også disse lyntestene
Nokia Lumia 610
Panasonic Eluga
HTC One S
HTC One X
Sony Xperia P
Sony Xperia U
Huawei Ascend D quad