MOBIL

Lyntest: Nokia 808 PureView

MWC 2012: Vi har kikket nærmere på oppfølgeren til Nokia N8.

2. mars 2012 - 18:14

Kort fortalt om Nokia 808 PureView

Nokia 808 er produsentens nye kameraflaggskip, og tar over stafettpinnen etter Nokia N8, som altså ikke har blitt overgått på kamerafronten siden den kom på markedet for halvannet år siden.

I likhet med forgjengeren kjører 808 på Symbian, og har fått den nyeste versjonen, altså Symbian Belle med feature pack 1. Den har også samme skjermtype og skjermoppløsning, og deler i det store og del hele mange av forgjengerens egenskaper.

Men kameraet er altså kraftig oppgradert.

Hva gjør Nokia 808 PureView spesiell?



Dette kameraet ble årets snakkis under MWC.

Det som gjør at en Symbian-telefon ble årets snakkis under Mobile World Congress er selvsagt kameraspesifikasjonene. Her får du en diger kameramodul som lager en stor bul på telefonen. Her får du en ekte Xenon-blits, og det som gjør at du sannsynligvis allerede har lest om telefonen: En bildesensor på 41 megapiksler.

LES OGSÅ: Nokia lanserer mobil med 41 megapiksler

Hva i huleste betyr dette?

Vi var langt fra de eneste som fikk hakeslepp da Nokia avslørte oppløsningen i den nye kamerakongen sin, og den første tanken som slo oss var strengt tatt at det hele virket som et rent PR-triks.

Nokia har vært føre var her, og brukt mye krefter på å forklare at de har brukt mange år på å utvikle dette, og at de har fornuftige bruksområder for denne vanvittige oppløsningen. Vi skal prøve å oppsummere hvorfor 41 megapiksler slett ikke er galskap - tvert imot.

Sensoren

Sensoren i Nokia 808 har en fysisk størrelse på 1/1.2". Dette er 2,5 ganger større enn den som står i Nokia N8, og faktisk også større enn de fleste kompaktkameraer på markedet.



Sensoren i Nokia 808 PureView. Her ser du hvilke områder som brukes i 4:3 og 16:9-format.

Dette gjør at du selv med 7728 piksler i bredden og 5368 piksler i høyden (altså 41483904 sensorelementer - 41 megapiksler) har den "normale" pikselstørrelsen på 1,4 mikrometer. Eksempler på andre gode kameratelefoner med denne pikselstørrelsen er Samsung Galaxy S II og iPhone 4S.

Om du lurer på hvorfor pikselstørrelsen i sensoren er viktig så er det altså fordi det er denne som avgjør hvor mange fotoner (lyspartikler) som kan fanges opp av hver piksel. Et kamera som har for små piksler i sensoren er det du på folkemunne kaller et "møkkakamera".

Det du har her er altså like store piksler som i kameraflaggskipene hos Apple og Samsung - bare fem ganger flere.

Så var spørsmålet hva i all verden du skal bruke så mange piksler til, og det er her Nokias PureView Pro-teknologi kommer inn i bildet.

Hva er Nokia PureView Pro?

Tanken bak en sensor med 41 megapiksler er ikke at du skal ta bilder store som hus, men måten man utnytter pikslene på. Her bruker Nokia det man kaller piksel-oversampling. 

Og kameraet i Nokia 808 er en fin illustrasjon på hva dette innebærer. Standardoppløsningen når du aktiverer kameraet her er nemlig fem megapiksler (3072 x 1728 piksler). Forskjellen fra en bildefil tatt med en fem megapiksels sensor er at hver piksel i den endelige bildefilen er satt sammen av åtte piksler fra sensoren. Nokia kaller dette for en "superpiksel".



Antall sensorpiksler per bildepiksel synker dess høyere oppløsningen blir, og dess lenger du zoomer inn.

Samme hvilken oppløsning du foretrekker å ta bilder i bruker altså kameraet informasjon samlet inn av hele pikselspekteret i sensoren. Dette betyr naturlig nok at antall "underpiksler" i hver piksel blir lavere desto høyere oppløsning du vil ha i den endelige bildefilen. I grafen ovenfor ser du at det brukes 14 sensorpiksler for å sette sammen hver eneste piksel i et bilde med en ferdig oppløsning på 3 megapiksler, mens du ikke har noen underpiksler om du av en eller annen grunn skulle ha behov for å ta et bilde i full oppløsning.

Hva er fordelen med flere underpiksler?

Samme om du knipser et bilde i tre megapikslers oppløsning eller et gigantfoto på 38 megapiksler har bildeprogramvaren i telefonen nøyaktig like mye sensordata å jobbe med for å sette sammen bildefilen. Forskjellen er at du i filen på tre megapiksler kombinerer informasjon fra 14 sensorpiksler for å lage én piksel i den endelige bildefilen. Du har altså samlet 14 ganger så mye lys per piksel. I praksis betyr det mindre bildestøy, lite til ingenting tap av detaljer og at du kan ta gode bilder under dårlige lysforhold.



Kamerakomponentene buler ut.

"Ekte" digital zoom

Noe som også illustreres i grafen ovenfor er hvordan zoom-funksjonen i Nokia 808 fungerer, og her er det viktigste punktet at Nokia har kastet alt som heter kunstig oppskalering på dør. 

Og igjen er det det høye antall piksler i sensoren som er i spill. Når du zoomer reduserer du enkelt og greit oversamplingen ved å bruke færre sensorpiksler per piksel i det endelige bildet. Den endelige grensen er nådd når du bruker én sensorpiksel for å lage én bildepiksel, altså når du ikke har oversampling i det hele tatt.

For å ta et konkret eksempel: Om du har kameraet innstilt på å ta bilder i en oppløsning på 3078 x 1728 piksler (5 MP) i 4:3-format bruker du i utgangspunktet informasjon fra 7152 x 5368 piksler på bildesensoren. Når du zoomer gjør du i praksis et utsnitt av sensoren, der maksgrensen er nådd når det reelle antall sensorpiksler i bruk er det samme som i bildefilen, altså 3078 x 1728 piksler.

Dette innebærer også at det er oppløsningen du har valgt som bestemmer hvor langt du kan zoome inn, noe som gjelder både ved videoopptak og stillbilder. Den lengste zoomen får du når du filmer med samme oppløsning som skjermen i telefonen (nHD, eller 640 x 360 piksler). Dette er demonstrert i videoen nedenfor.

Mye, mye mer

Kameraet i Nokia 808 byr på mye mer enn en svær sensor. Her får du for eksempel ikke et vanlig, kjipt LED-lys, men ekte Xenon-blits som også er oppgradert med lenger rekkevidde siden den vi fikk i Nokia N8. Vi skal faktisk ikke bruke noe særlig mer tid på detaljene her, da vi føler denne artikkelen allerede er i lengste laget.

Om du vil ha en fullstendig oversikt over alle tekniske detaljer i 808-kameraet anbefaler vi å laste ned Nokias egen PDF-fil, som har inneholder alt du trenger vite om kameraet.

Funker det?

Vi fikk et positivt inntrykk av Nokia 808 PureView i løpet av tiden vi fikk med den i Barcelona.



Som ekte tabloidjournalister måtte vi selvsagt sammenligne telefonen med iPhone 4S, som forøvrig veier 30 gram mindre.

Telefonen har langt mer avrundede former enn forgjengeren N8, og ligger klart bedre i hånden. Vekten er på opp mot 170 gram, noe som merkes. Men dette tilgir vi glatt når vi vet at det er en gigantisk kameramodul under skallet her. Vi liker også at Nokia har fått på plass en gummilist på baksiden. Denne gir bedre grep når du holder den som et vanlig kamera.



Gummilisten til venstre på bildet gir deg et bedre grep når du tar bilder.

Og når vi igjen presterer å komme inn på kameraet kan vi si litt mer om menyene her, for de er virkelig brukervennlige. Du har tilgang til en rekke manuelle innstillinger direkte i søkeren, og å skifte oppløsning, modus, ISO-verdi og annet er aldri mer enn et par trykk eller sveip unna.

Vi blir også imponert over hvor glatt og lett zoom-funksjonen er. Her stryker du enkelt og greit fingeren opp og ned på skjermen for å zoome inn og ut, og det er så godt som null forsinkelser å spore (som du allerede har sett i videoen ovenfor).

Her er forøvrig en video som viser en del av funksjonene i kameramenyene:

Symbian Belle

Som nevnt i innledningen har Nokia 808 fått samme plattform som forgjengeren N8, altså Symbian. Her er det den aller nyeste varianten - Symbian Belle med feature pack 1 - som er på plass. Menyene er pene å se på, og vi synes også telefonen fremstår som responsiv. Samtidig vet vi at mange hadde problemer med at forgjengeren etterhvert ble tregere.



Symbian Belle er brukervennlig og ser ganske pent (om noe enkelt) ut.

Skjermen har en størrelse på fire tommer og en oppløsning som ikke vil imponere noen: 640 x 360 piksler. Dette vil gi deg problemer når du for eksempel skal surfe på nett, da du ikke greier lese liten tekst på nettsteder som ikke er mobiltilpasset, ihvertfall ikke uten å zoome inn.

Når det er sagt er skjermen flott å se på, med de samme friske fargene som andre AMOLED-skjermer.



Skjermen har ikke imponerende oppløsning, men skjermbildet er likevel bra, med friske og fine farger.

Alt i alt synes vi Nokia 808 Pureview både har pene menyer og bra brukervennlighet, samtidig som vi ikke greier være altfor begeistret for en mobilplattform Nokia satser mindre og mindre på.

Blir det bra?

Nokia 808 er en telefon som vil være aktuell for mange ene og alene på grunn av kameraet. Samtidig er det nok mange som vil styre unna på grunn av de øvrige spesifikasjonene.

Den største svakheten her er muligens at den kjører på Symbian. Det er riktignok den aller nyeste versjonen, altså Symbian Belle med feature pack 1, og ut fra den tiden vi har hatt med telefonen er den både lett å bruke og responsiv. Problemet er at det er viden kjent at Nokia satser mindre og mindre på denne plattformen for å konsentrere seg om Windows Phone, og app-utvalget kan heller ikke måle seg med de andre plattformene du har tilgjengelig i dag.

At telefonen heller ikke skal lanseres like bredt som resten av Nokia-modellene - den kommer for eksempel ikke til Norge - tyder også på at produsenten ikke har tenkt å satse noe særlig i land der Symbian selger dårlig.

Les også disse lyntestene

Nokia Lumia 610

Panasonic Eluga

HTC One S

HTC One X

Sony Xperia P

Sony Xperia U

Huawei Ascend D quad

Her finner du alle våre artikler fra Mobile World Congress

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.