MOBIL

Lyntest: Nokia Lumia 920

Vi har sett på den mest fullspekkede Windows Phone 8-telefonen som er på vei.

31. okt. 2012 - 14:28

Microsoft kjørte allerede i sommer en førlansering av Windows Phone 8, men det var først på mandag alle detaljene var ute av skapet, da selskapet omsider holdt den offisielle presentasjonen av operativsystemet. 

Årsaken til ventetiden er at Microsoft ville ha ut Windows 8 før de slapp mobilversjonen løs på forbrukerne. Dette er også grunnen til at vi har fått se på flere Windows Phone 8-modeller de siste månedene  - uten å få lov til å kikke lenger inn i systemet enn til startskjermen.

LES MER:

Toppmodellen

Nå er ting endelig ute av skapet for fullt, og vi har fått tatt en nærmere kikk på samtlige av Windows Phone 8-modellene som kommer før jul. Vi har allerede publisert en sniktitt på Samsung Ativ S, og nå har vi omsider fått bli litt bedre kjent med Nokia Lumia 920.

Kort fortalt om Nokia Lumia 920



Lumia 920 leveres i fargene du ser på bildet, pluss en hvit utgave.

Dersom du setter spesifikasjonene for alle de kommende Windows Phone-telefonene side om side, er det ingen tvil om hvem som er kongen på haugen rent funksjonsmessig - det er Lumia 920.

Denne telefonen har en skjermstørrelse på 4,5 tommer, kjører en oppløsning på 1280 x 768 piksler, har støtte for både LTE og trådløs lading og har et Pureview-kamera som ifølge Nokia er "best på markedet". 



Nokia har gitt Lumia 920 et Pureview-kamera.

Funker det?

Det første som slår oss når vi holder Lumia 920 i hånden, er at den er vesentlig tyngre enn hva vi er vant til fra andre telefoner. Her får du en vekt på drøyt 185 gram, og forholdsvis voksne mål på 130 x 70,8 x 10,7 mm - det er altså en skikkelig godklump.

På samme måte som med Samsung Galaxy Note II vil nok størrelsen og vekten gjøre telefonen uaktuell for mange, mens målgruppen ikke ser det som et minus i det hele tatt.



Lumia 920 er klart tyngre enn HTC 8X.



Avrundede kanter gjør ting behagelig for håndflaten.

Kvalitetsfølelsen er det ikke noe å utsette på. Lumia 920 har fått unibody-design, som betyr at hele telefonrammen er frest ut i étt stykke.

Materialet har vi etterhvert blitt godt kjent med: Polykarbonat. Dette er en svært robust plasttype som har dukket opp i stadig flere telefoner det siste året.

Med avrundede former ligger Lumia 920 godt i hånden, og vi synes den fremstår som svært solid.

Knall skjerm



Skjermen er svært bra.

Skjermen i Lumia 920 kan best beskrives som svært bra. Skjermtypen her er det Nokia kaller PureMotion HD+, som altså er en LCD-variant.

Oppløsningen er også noe for seg selv: 1280 x 768 piksler. Fordelt på 4,5 tommer gir dette et sylskarpt bilde samme hva du holder på med. 

Nokia hevdet ved lanseringen at skjermen skulle være følsom nok til å kunne brukes med hansker, noe vi skal innrømme at vi var skeptiske til. Da selskapet viste frem telefonen i forbindelse med Windows Phone 8-lanseringen hadde de imidlertid tatt med seg et par vanlige skinnhansker, og vi greide fint navigere rundt med disse på.

Men like responsivt som uten hansker er det naturlig nok ikke.

Det er uansett en fryd å endelig få bruke Windows Phone i den oppløsningen plattformen fortjener. At Windows Phone 7 hadde en øvre grense på 800 x 480 piksler la en klar demper på bruksopplevelsen, noe vi innser i enda større grad når vi nå har to og en halv ganger flere piksler å boltre oss på.



Noen av de Nokia-spesifikke funksjonene du får i Lumia 920.

Kraftpakke

Det er ikke bare skjermoppløsningen som har økt siden Windows Phone 7 - det er endelig kommet støtte for heftigere maksinvare. Nå skal vi på ingen måte påstå at vi opplevde WP7-telefonene som trege, men du merker en klar forskjell nå når det sitter en tokjernet Krait-prosessor og mye kraftigere grafikkbrikke under panseret.

Dette merker du både når du åpner apper, surfer på nett og blar deg rundt i menyene, og det betyr også at du vil kunne kjøre langt mer avanserte apper på telefonen enn tidligere.

Kameraet er også kvasst. Her får du Nokias Pureview-teknologi i et kamera som kan ta bilder i opp til 8,7 megapiksler og filmer i 1080p. Vi fikk ikke overført noen eksempelbilder, men ut fra det vi kunne se på skjermen blir resultatet bra.

Trådløs lading



En induksjonslader til telefonen koster fra 300 til 600 kroner, alt etter hvilken modell du vil ha.

Nokia Lumia 920 er den første telefonen som kommer på markedet med ferdig integrert støtte for trådløs lading. Dette betyr at du kan legge telefonen på en hvilken som helst induksjonslader som bruker QI-standarden, så lades batteriet.

Tilbehørsflom



Denne høyttaleren tar i bruk både Bluetooth, NFC og induksjonslading på én gang.

Nokia ser ut til å satse enda hardere på tilbehør enn tidligere. Og her skal selskapet ha skryt for å sy sammen ny teknologi på en elegant måte.

Det beste eksempelet vi fikk demonstrert var Nokia/JBL Power Up Speaker. Dette er en trådløs høyttaler med induksjonslader i topplokket. Her trengte vi kun legge Lumia 920 på toppen, så startet ladingen. Høyttaleren er også utstyrt med NFC, noe som gjorde at telefonen automatisk koblet lyden over på høyttaleren via Bluetooth og startet musikkspilleren uten at vi trengte gjøre noe mer. 

Dette produktet står i seg selv som et eksempel du kan dra frem neste gang noen sier at trådløs lading og NFC ikke har noen bruksområder.

Siden dette er en lyntest av en enkeltmodell skal vi ikke utdype særlig mer rundt tilbehøret, men vi satser på å få mesteparten inn til test over de neste månedene.

Blir det bra?



Lumia 920 (t.h) ved siden av lillebror Lumia 820.

Vi er om mulig enda mer optimistiske til Lumia 920 enn vi var før vi prøvde den i levende live. Dette er per i dag den mest spekkede telefonen vi har på vei, og er klar for bruk sammen med alt du kan tenke deg av teknologi - inkludert LTE når det åpnes for vanlige mobilbrukere.

Den veiledende prisen på 4700 kroner er langt fra lav - men heller ikke dyrere enn en hvilken som helst annen toppmodell som har dukket opp det siste året.

Vi ser definitivt frem til å bli bedre kjent med telefonen når vi får inn et testeksemplar litt ut i november. Den skal etter planen lande i butikkhyllene i løpet av den neste måneden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.