MOBIL

Lyntest: Samsung Galaxy Note II

Vi har prøvd Samsungs nye krigsskip.

30. aug. 2012 - 00:39

Kort fortalt om Samsung Galaxy Note II

Samsung vakte oppsikt da de i fjor lanserte kjempetelefonen Galaxy Note, og mange - inkludert Mobili-redaksjonen - var temmelig skeptiske til størrelsen. Denne skepsisen forsvant iløpet av testperioden, og vi konkluderte med at dette er en oppskrift som fungerte helt perfekt for målgruppen.  

I kveld, altså ganske nøyaktig ett år senere, kom oppfølgeren: Galaxy Note II. Her har Samsung beholdt alle elementene som gjorde originalen så populær, men har samtidig gjort den enda større, enda sterkere og enda mer funksjonsrik.

LES LANSERINGSARTIKKELEN: Samsung lanserer Galaxy Note II 

Hva gjør Galaxy Note II spesiell?

Det kreves ikke et veldig trent øye for å forstå hva som skiller Galaxy Note fra majoriteten av alle andre mobiltelefoner: Den er forbaska svær. 

Og akkurat størrelsen etablerer et elsk-eller-hat-forhold her. For mange (sannsynligvis de fleste) vil målene på drøyt 8 x 15 x 0,95 cm og vekten på 180 gram gjøre den helt uaktuell, men så er dette heller ikke en mobil for folk flest.

Note-telefonene er for de som vil ha størst mulig skjerm, best mulig oversikt og mest mulig kraft og ikke er opptatt av at telefonen passer ned i alle bukselommer. 

 



S-Pen er selvsagt på plass, og er oppgradert siden sist. 

Størrelsen gjør at Samsung heller ikke har trengt å gjøre noen kompromisser. Her får du en råsterk Exynos 4 Quad-brikke med firekjernet 1,6 GHz-prosessor, Mali-400MP4-grafikkbrikke, 2 GB arbeidsminne (!) og sist - og muligens viktigst - en 5,5 tommers skjerm med 1280 x 720 pikslers oppløsning. 

I tillegg finner du Samsungs etterhvert velkjente S-Pen i telefonrammen. Dette er enkelt og greit en pekepenn med en rekke integrerte funksjoner. Spesielt notatapper, kalender og andre planleggingsfunksjoner får et helt nytt nivå hva bruksglede angår (Du blir forsåvidt også en mester i Draw Something).

Funker det?

Vi er lidenskapelige fans av den originale Galaxy Note, og når oppfølgeren følger samme oppskrift med bedre råvarer og mer krydder har vi ingen betenkeligheter med å spå at denne vil falle minst like godt i smak som fjorårsmodellen. 

Her er maskinvarekraften mangedoblet, skjermen er større og av like god kvalitet som sist, samtidig som telefonen har vesentlig bedre kvalitetsfølelse og føles mye mer robust. Som du sannsynligvis allerede har lagt merke til er Galaxy Note II til forveksling lik Galaxy S III rent designmessig, og de samme, solide materialene er også på plass. 



Lik design, ikke helt lik størrelse.

Samsung har også brukt mye energi på å videreutvikle S-Pen, og i den ferske versjonen har du langt flere muligheter enn tidligere. Vi har ikke nok grunnlag til å gå gjennom hver eneste nye funksjon, men kan nevne at notatfunksjonen nå starter automatisk når du drar pennen ut av telefonen, du kan endre skrifttype og skriftfarge ved å trykke inn tasten på siden og du kan forhåndsvise innhold i mapper ved å enkelt og greit holde pennen over skjermen - altså uten å berøre den. Praktisk!



Her forhåndsviser vi deler av videoen uten å berøre skjermen. 

Sistnevnte funksjon heter forøvrig Air View, og er også integrert i en rekke andre avdelinger i operativsystemet. Om du ser en video kan du for eksempel holde pennen over tidslinjen, så får du opp et lite vindu som viser innholdet på det tidspunktet du holder den over, uten å spole eller hakke. 

Ellers har vi både surfet på nett, spillt av video og trykket oss inn på alt som har fristet av funksjoner, og opplevde ikke antydning til hakking eller forsinkelser. Akkurat dét kommer ikke som noen bombe, da vi snakker om den kraftigste maskinvaren vi har prøvd i en mobil til nå. 



Det er ikke helt overraskende at Note II er en formidabel surfetelefon. 

Vi skal understreke at vi på langt nær har lært Galaxy Note II godt nok å kjenne til å konkludere med noe som helst, men vi har et utelukkende positivt inntrykk ut fra den tiden vi har tilbrakt med telefonen. 

Blir det bra?



Mer kraft, større skjerm, flere funksjoner. Ellers er den temmelig lik forgjengeren

Én ting er sikkert: Note-sjangeren er kommet for å bli. Galaxy Note tar over der forgjengeren fremdeles gjør en strålende jobb og gjør den tilsynelatende enda bedre.

At Samsung også satser hardt på videreutvikling av S-Pen-mulighetene, tilhørende programvare og har et stadig større utvalg tredjepartsutviklere som lager apper skreddersydd for Note-produktene burde også gi en trygghetsfølelse for de som vurderer å velge Note II som sin neste telefon. 

Dette er enkelt og greit en kraftig oppgradert versjon av en telefon vi aldri har hørt noen si noe stygt om, og prisen på 5000 kroner er heller ikke avskrekkende om du sammenligner med hvilken som helst annen toppmodell på markedet. Vi greier ikke helt se for oss at denne feiler, og ser frem til å bli bedre kjent med godsaken. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.