MOBIL

Lyntest: Samsung Galaxy S III

Vi fikk oss noen minutter med Samsungs nye toppmodell. 

4. mai 2012 - 01:52

Etter månedsvis med rykte på rykte på rykte lanserte Samsung i kveld endelig Galaxy S III.

Dette er Samsungs arvtager for en av fjorårets desidert beste og mest populære telefoner, Galaxy S II

LES OGSÅ: Samsung Galaxy S III er lansert

Hva gjør Samsung Galaxy S III spesiell?



Samsung satser på at Galaxy S III skal ta over der Galaxy S II slapp. 

Galaxy S III er Samsungs 2012-flaggskip, og forventningene i forkant av lanseringen har naturlig nok vært høye. Og den er selvsagt også heftig spesifisert.

Skjermen har for eksempel en oppløsning på 1280 x 720 piksler, er av typen HD Super AMOLED og er dekket av Cornings Gorilla Glass 2. 

Skjermstørrelsen er på 4,8 tommer, altså et lite hakk over skjermene du finner i de to av de argeste konkurrentene - LG Optimus 4X HD og HTC One X. Dette betyr at den ikke har like høy pikseltetthet som disse.

Det gikk også rykter om at telefonen skulle få en HD Super AMOLED Plus-skjerm, men Plus-en mangler altså her. Forskjellen på disse er veldig kort fortalt at Plus-varianten har tre underpiksler per piksel istedenfor to. 

LES OGSÅ: Slik måler Galaxy S III seg mot konkurrentene



Skjermen er svært bra. 

Og mens dette er et problem på telefoner med 800 x 480 piksler skal du ha et blikk av de sjeldne for å skille pikslene fra hverandre når de sitter så tett som de tross alt gjør når du smekker 1280 x 720 bildepunkter inn på en 4,8-tommer.  

LES OGSÅ: Disse telefonene må Samsung overgå i kveld

Exynos 4 Quad

Under skallet på godsaken finner du et medlem av den nye generasjonen Exynos-brikker: Exynos 4212 - som nylig ble omdøpt til Exynos 4 Quad. Denne systembrikken har fire prosessorkjerner (Cortex A9) som tikker på 1,4 GHz, i tillegg til grafikkbrikken ARM Mali-400MP4 (som altså er oppfølgeren til den råsterke Mali-400-varianten som står i Galaxy S II). Arbeidsminnet har en størrelse på 1 GB. 

At det er mye rå kraft her er det med andre ord ingen tvil om. 



Under disse dekslene finner du den nyeste og råeste Exynos-maskinvaren. 

Telefonen leveres ellers med et internminne på 16, 32 eller 64 GB (i første omgang er det kun 16 GB-varianten som kommer til Norge) i tillegg til at du får minnekortstøtte - og nei, det siste punktet der er ikke lenger noen selvfølge, etter at vi har sett både Samsung Galaxy Nexus, HTC One X og Sony Xperia S bli sluppet løs uten muligheter for å utvide minnet. 

Produsenten er også blant de første til å føre opp støtte for 64 GB minnekort i den offisielle spesifikasjonslisten (flere telefoner kan bruke disse uten problemer, men av en eller annen grunn velger produsentene å føre opp en maksstørrelse på 32 GB). 

Teknologimessig er telefonen heller ikke noen sinke. Her får du Wi-Fi 802.11a/b/g/n, HSPA+, GPS/GLONASS, Bluetooth 4.0, NFC, DLNA og i det store og det hele det gjeveste av trådløse standarder i dag.

At Galaxy S III har fått en utrustning som gjør den til en verdig arvtager til Galaxy S II går det ikke an å si noe på.  

Funker det?

Vi fikk ikke tilbringe så mye tid med telefonen som vi skulle ønske, men inntrykket vi har til nå er ihvertfall svært bra. Vi kan starte med designen. Til tross for en markant økning i skjermstørrelse sammenlignet med forgjengeren, er den faktisk bare rundt tre millimeter bredere. Den er også mer avrundet og ligger bedre i hånden enn forgjengeren. 

Fargene skal vi ikke si så mye om, da det er og blir en ren smakssak, men vi skulle gjerne sett en variant med matt bakside. Det skulle ikke veldig mye til for å lage fingermerker i eksemplaret vi prøvde. 

Herlig skjerm



Hvorfor Google ønsker å spise opp skjermplass med funksjonstaster (se Nexus t.v.) er for oss uforståelig. 

Vi liker veldig godt at Samsung (og så godt som alle Android 4.0-produsenter) har oversett Googles ønsker om å flytte funksjonstastene inn på skjermen, og beholdt den vanlige plasseringen nederst på telefonen. 

Og når vi snakker om skjermen så er det lite annet å si enn at den er helt strålende. Bildet er krystallklart, fargene er friske og fine og responsen er helt upåklagelig. Vi føler på ingen måte 4,8 tommer som mindre håndterlig enn 4,7-tommerne vi har brukt den siste tiden. 



Noen av widgetene. 

Telefonen oppfører seg som forventet responsivt som få, men her skal vi passe på å understreke at vi ikke fikk brukt noen maskinvarekrevende funksjoner. Hvor kjapp den faktisk er skal vi selvsagt finne ut av når vi måler den mot sine viktigste konkurrenter når vi får inn testeksemplaret i slutten av måneden. 

Designed for humans

Galaxy S III kommer med en hel del snacks når det kommer til interaksjon med brukeren, noe Samsung også sikter til med slagordet "Designed for humans". 

Noen ganger vil du for eksempel innse at meldingen du holder på å skrive egentlig aldri blir ferdig. Da er det bare å løfte telefonen opp til øret, så ringer du opp mottakeren - uten å trykke på noen taster. Denne funksjonen bruker en kombinasjon av aksellerometer og nærhetssensor. 

Dersom du har satt telefonen til stillemodus mens du sitter i møte kan du enkelt og greit løfte telefonen, så vibrerer den dersom du har ubesvarte anrop eller uleste meldinger. 

Du har ellers en betydelig mer avansert talestyring enn tidligere, ikke helt ulikt Siri-funksjonen i iPhone 4S. Foreløpig er det ikke støtte for norsk tale, og Samsungs representanter kunne heller ikke si noe om når (eller om) dette kommer på plass. 

Vi fikk dessverre ikke et skikkelig inntrykk av hvordan denne funksjonen fungerer i praksis, da rommet vi fikk demonstrert telefonen i var fullt av bråkebøtter. 

Her er en video som viser noe av funksjonaliteten du får i telefonen: 

Lynkamera

I likhet med de sterkeste HTC-modellene i One-serien har også Galaxy S III fått et særdeles kjapt kamera. Dette tar bilder i en oppløsning på 8 megapiksler, og du kan knipse 3,3 bilder i sekundet. 

Kvaliteten skal vi ikke bedømme før vi får bildene over på en større skjerm, men på mobilen så resultatene ihvertfall lovende ut. 

Galaxy S III har også et habilt frontkamera som kan filme video i HD.

Her er en videodemonstrasjon av kameraet i Galaxy S III: 

Blir det bra?

Nå har vi selvsagt ikke fått brukt telefonen nok til å konkludere med noe som helst, annet enn at dette ser lovende ut. At den har oppfølgeren til den kvasseste systembrikken vi så i fjor vil for mange være grunn nok alene til å velge denne telefonen, selv om det selvsagt gjenstår å se om ytelsen innfrir forventningene.

Den har også en herlig, diger skjerm, et stort batteri og en design som ikke ligner alt annet på markedet - selv om vi registrerer at folket allerede er splittet når det gjelder meninger rundt utseendet her. 



Denne bordladeren kan lade både telefonen og et ekstra batteri samtidig. 

Noe vi til nå ikke har skrevet noe særlig om er at Samsung har satset på flere områder enn bare selve telefonen for å friste deg til å kjøpe Galaxy S III. Blant tilbehøret som vil bli tilgjengelig er en induksjonslader (altså en trådløs lader), en bordlader som både lader telefonen og ett ekstra batteri og en Allshare-boks som lar deg dele mediefiler med TVer som ikke er laget av Samsung. Du kan altså skaffe deg en skikkelig tilbehørspakke rundt telefonen. 

Vi skal runde av med å si at dette er en telefon vi virkelig ser frem til å bli bedre kjent med, for dette ser definitivt ut til å være en verdig arvtager til fjorårssuksessen Galaxy S II. 

LES OGSÅ: 

Se bilder av Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III er lansert

Her er Galaxy S III-spesifikasjonene

Her er telefonene Galaxy S III må slå

Slik måler Galaxy S III seg mot konkurrentene

TIL INFO: Mobili deltok på Samsungs lansering i London. Reise og opphold ble betalt av Samsung. Det er ikke lagt noen føringer på hva vi kan rapportere, eller hva artiklene skal inneholde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.