MOBIL

Lyntest: Samsung Galaxy S4

Vi har lekt oss med det nye Samsung-flaggskipet.

15. mars 2013 - 04:25

Etter noen måneder med rykter lanserte Samsung i dag det som blir produsentens flaggskipsmodell for 2013: Galaxy S4. Denne telefonen tar over etter fjorårssuksessen Galaxy S III, og er bygd etter den samme oppskriften: Stor skjerm og massive spesifikasjoner.

LES OGSÅ:

Kort fortalt om Samsung Galaxy S4

Galaxy S4 tar over stafettpinnen etter fjorårets flaggskip Galaxy S III, og har dermed store sko å fylle. Samsung har valgt en trygg linje der de ikke har gått for langt bort fra forgjengeren, og det er ingen overdrivelse å si at det er direkte vanskelig å se forskjell på de to telefonene ved første øyekast. 

Forskjellene er der, selvsagt. Galaxy S4 har fått en vesentlig større skjerm på 4,99 tommer, og oppløsningen er økt fra 720p til det som blir årets store trend: 1080p. 

 

 Ikke noe å si på skjermkvaliteten. 

Maskinvaren har også fått en kraftig overhaling. Bak dekslene på Galaxy S4 skjuler det seg enten en Exynos 5 Octa-systembrikke, som har fått hele åtte prosessorkjerne, eller en Snapdragon 600-brikke med firekjernet Krait-prosessor på 1,9 GHz.

Det er sistnevnte som kommer til Norge. Men førstnevnte syns vi er den mest interessante løsningen.

Fire av prosessorene i Exynos 5-varianten er 28 nm Cortex A15-kjerner på 1,6 GHz, som tar unna de tunge oppgavene, mens de fire siste er svakere Cortex A7-kjerner. De svakeste kjernene tar over når telefonen ikke trenger kraften, noe som sparer strøm. Samme prinsipp som i Nvidias Tegra-brikker, med andre ord. 

Telefonen har også fått en rekke nye funksjoner i programvaren. Disse kan du lese mer om i lanseringsartikkelen vår

Galaxy S4 har ellers fått støtte for 4G og resten av teknologiene du kan forvente i dag, kombinert med et batteri med en kapasitet på massive 2600 mAh. 

K

Batterikapasiteten lover bra. 

Funker det?

Den første tanken som slo oss da vi plukket opp Galaxy S4 var at den føles merkverdig lik forgjengeren. Her er det brukt de samme materialene, altså polykarbonat kombinert med Gorilla Glass foran skjermen. Størrelsesmessig er den så godt om lik - eller - den er faktisk både lettere og tynnere enn forgjengeren, til tross for større skjerm og batteri. 



Du kan bruke hoved- og frontkameraet samtidig. 

Kvalitetsfølelsen er det ikke noe å si på. Telefonen ligger godt i hånden og er godt sammenskrudd. Hjørnene er noe mer avrundet enn på Galaxy S4, noe vi antar er gjort for å kutte ned på materialene - og dermed vekten. 

Den store Super Amoled-skjermen leverer akkurat den kvaliteten vi forventet - her får du et sylskarpt bilde med friske farger. Skjermen har for øvrig en funksjon som gjør at den endrer innstillinger etter hvilke funksjoner du bruker. Vi fikk ikke tid til å gå dette nøye etter i sømmene iløpet av de minuttene vi tilbrakte med telefonen, men konstaterer at bildekvaliteten er jevnt over bra. 



Med 1080p oppleves nettsteder akkurat som på PCen. 

Vi skal ikke late som om vi merket den helt store forskjellen på ytelse sammenlignet med Galaxy S III, noe som kort og godt skyldes at utviklingen på maskinvarefronten har gått i et rykende tempo mens programvaren ikke krever nevneverdig mer ressurser enn før. 

Menyene føles også som før, med et knippe nye widgets og et par endringer i utseendet. Oppgavelinjen på toppen er for eksempel nå samme farge som resten av skjermen, noe som gjør at varslene dine "blender mer inn" med resten av menysystemet. 



Galaxy S4 føles nøyaktig som forgjengeren, men er hakket tynnere. 

Blir det bra?

Med Galaxy S4 har Samsung tatt den "trygge" veien. Telefonen føles i stor grad akkurat som forgjengeren, med de obligatoriske oppgraderingene av maskinvare og skjerm. Designen er så godt som lik, og vi er en smule imponert over at både vekt og tykkelse har krympet, samtidig som maskinvaren har blitt kraftigere, skjermen har blitt større og batterikapasiteten har økt. 

Samtidig viste Samung frem et lass med nyvinninger på programvaresiden, noe vi mistenker vil bli viktigere og viktigere nå når maskinvaren ikke lenger er noen flaskehals hos noen av produsentene. 

Galaxy S4 blir, i likhet med forgjengeren, ikke noen rimelig investering. Det forventes at den vil ligge på rett rundt 6000 kroner når den lander i butikkhyllene i andre kvartal.

 

Dekslene er laget i polykarbonat.  

LES OGSÅ: 

Samsung lanserer Galaxy S4 

Til informasjon: Reise til lanseringen i New York, og opphold i forbindelse med dette er betalt av Samsung. Det er ikke langt noen føringer på hva redaksjonen skal dekke, eller hvordan vi skal omtale produktet eller arrangementet. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.