MOBIL

Lyntest: Sony Ericsson Xperia Play

Vi har endelig fått prøve Xperia Play, og kan konstatere at Sony Ericsson virkelig er inne på noe her.

14. feb. 2011 - 15:35

PS! Vi er ferdige med den fullstendige testen av Xperia Play. Den leser du her!

Etter mange år med rykter, lanserte Sony Ericsson i går endelig det du kjenner som "Playstation-telefonen", under navnet Xperia Play. Og i dag fikk vi anledning til å kikke nærmere på godsaken. 

Les også: Lyntest av Sony Ericsson Xperia Arc >>

Så, hva gjør Xperia Play spesiell?



BYGD FOR MORO: Xperia Play har fått en uttrekkbar Playstation-kontroller.

Den mest åpenbare forskjellen på Xperia Play og en hvilken som helst annen telefon er selvfølgelig den uttrekkbare Playstation-kontrolleren. Her får du trigger-knapper på baksiden, mens fremsiden har piltaster og signatur-knappene med firkant, trekant, kryss og sirkel.

Kombinert med en fire tommers skjerm, en sint Scorpion-kjerne som yter 1 GHz og dedikert grafikkmaskinvare er dette en telefon som har et klart potensial til å overleve kampen mot dedikerte spillkonsoller som Nintendo DS og PSP.

Det er åtte år siden forrige gang en mobilprodusent har prøvd seg på en spilltelefon. Den forrige var Nokia N-Gage, som kort fortalt ble en kjempeflopp. Dette skyldes ikke at N-Gage var en dårlig telefon, men timingen var kanskje ikke verdens beste.

Vi har for anledningen laget verdens mest urettferdige sammenligning, for å gi et inntrykk av hva som har forandret seg siden forrige gang du fikk kjøpt en spilltelefon over disk.

N-Gage (2003) VS Xperia Play (2011)

Funker det?

Ja. Her får du virkelig følelsen av å holde en spillkonsoll i hendene. Noen vil kanskje se på vekten som 180 gram som en grunn til å ikke kjøpe Xperia Play, og det er greit nok, om det hovedsaklig er en mobiltelefon du er ute etter. Vi mistenker imidlertid at du ville fått en dårligere spillopplevelse om den hadde vært lettere, da vekten er nydelig balansert når du holder telefonen i hendene med Playstation-kontrolleren ute.



TRIGGERS: Telefonen har fått trigger-taster på oversiden. Her blir det noe trangt når skjermen skyves ut, som du kan se.

Helt perfekt er det imidlertid ikke. Vi synes det blir litt trangt rundt trigger-knappene på baksiden, da disse ligger tett klemt opp mot skjerm-delen. De berøringsfølsomme flatene som erstatter analog-stikkene på den vanlige Playstation-kontrolleren var også litt upraktiske å bruke - men dette er muligens en tilvenningssak.

Silkemyk spillopplevelse



GLATT: Spillene flyter uten noen forsinkelser, og grafikken er flott.

Uansett, vi har aldri fått en så bra spillopplevelse på noen telefon tidligere. Dette føles som å spille på en PSP. Med fire tommers skjerm og en bildehastighet på 60 FPS er det helt fritt for hakking, og spillene vi prøvde (Asphalt 6 og Bruce Lee Fighting) kjørte silkemykt. 

Vi opplevde ved et tilfelle at spillet låste seg og at telefonen måtte restartes, men her tar vi selvsagt høyde for at telefonen vi prøvde kjører på uferdig programvare.

Playstation Suite

Om denne telefonen blir en suksess vil avhenge mye av spillutvalget, men med Playstation Suite, og dermed lassevis av klassiske titler fra Playstation-floraen på vei ser ting svært lovende ut.



BRUCE LEE: Vi delte ut juling til "The Chief.

Spillene som skal gjøres tilgjengelige gjennom Playstation Suite skal først gjennom kvalitetskontroll hos Sony for å bli "Playstation Certified". Telefoner som skal ha tilgang til denne databasen må også sertifiseres av Sony, som naturlig nok ikke er interessert i at spillene skal kjøres på maskinvare som ikke greier kjøre spillene skikkelig.

Xperia Play er den første telefonen som er Playstation-sertifisert.

Hvordan er Xperia Play når du ikke spiller?

Under gårsdagens lansering la Sony Ericsson mye vekt på at Xperia Play er mye mer enn en spillkonsoll. Her får du Android 2.3 Gingerbread med den nyeste versjonen av Sony Ericssons UX-menyer på plass.

Responsen er knall, noe vi nok kan takke den forholdsvis kraftige maskinvaren for. Her starter både spill, kamera og bildegalleri kontant, og vi sliter i det store og det hele med å finne noen forsinkelser. 

Vi liker også nyvinningene i den nye UX-versjonen. Her får du blant annet muligheter for å lage mapper i menyene. Dette kan du gjøre enten ved å klikke på innstillingsikonet og velge "opprett mappe", eller på samme måte som på iPhone - altså ved å dra et ikon oppå et annet. Praktisk.

Ved å dra to fingre fra hverandre på startskjermen får du også opp alle widgets som kjører, slik at du kjapt kan hoppe inn på e-post- vær- eller Facebook-widgeten din uten å bla deg frem og tilbake. Denne funksjonen virket noe hakkete på samtlige av Sony Ericsson-telefonene vi har prøvd i dag, så her håper vi programvaren får en liten overhaling før lansering.

Blir det bra?

Etter å ha prøvd Xperia Play selv, har vi fått stor tro på at Sony Ericsson vil lykkes med dette konseptet. Her får du like bra spillopplevelse som med andre, dedikerte spillkonsoller (altså de håndholdte versjonene), og det er etter hva vi kan forstå et gedigent spillutvalg på gang.

Når telefonen i tillegg er responsiv og byr på alle mulighetene du ellers kan be om av en moderne smarttelefon burde dette være en glimrende pakke for de som er ute etter en telefon som både fordriver tid og får jobben gjort på andre punkter.

Xperia Play kommer i salg på global basis innen utgangen av første kvartal i år. Sony Ericsson har ikke kunnet si noe spesifikt om prisen, da denne vil variere fra marked fra marked. Det vi har fått vite er imidlertid at den vil bli noe dyrere enn Xperia Arc, som vil havne i samme prisklasse som fjorårets toppmodell, Xperia X10. Regn med å betale rundt 5000 kroner, med andre ord.

Vi kommer tilbake med en full test av telefonen når den er tilgjengelig med ferdig programvare, mest sannsynlig i månedsskiftet mars/april.

Les mer om alle de nye Sony Ericsson-telefonene >>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.