Kort fortalt om Xperia P
Vi har allerede tatt sett nærmere på toppmodellen Xperia S og den rimelige og lille Xperia U. Nå har vi omsider fått en hands-on med Xperia P, som plasserer seg midt mellom disse to både når det kommer til fysiske dimensjoner, skjermstørrelse, skjermoppløsning og pris. Vi snakker altså om en ekte mid-end-telefon.
Xperia P er bygget i aluminium, og har buede former.
Hva gjør Xperia P spesiell?
Det første vi biter oss merke i når vi holder Xperia P i hendene er kvalitetsfølelsen. Her får du et skall skåret ut i ett stykke, med en overflate av børstet aluminium. Denne telefonen føles klart mer eksklusiv enn det aller meste vi har sett på Xperia-fronten til nå, kanskje med unntak av Xperia S.
Telefonen gir bedre kvalitetsfølelse enn det meste vi har sett på Xperia-fronten til nå.
Telefonen har fått den samme systembrikken som står i Xperia U, altså ST Ericsson U8500 NovaThor. Denne brikken rommer to prosessorkjerner på 1 GHz, i tillegg til grafikkbrikken ARM Mali-400 - altså samme grafikkbrikke som står i Samsung Galaxy S II.
Xperia P har fått systembrikke fra ST Ericsson.
Ellers er skjermen i Xperia P spesiell, da den ikke bare har fått Sonys Bravia-teknologi, men også såkalt "White Magic". På godt norsk betyr dette at den er lyssterk, og at den skal kreve mindre strøm. Dette er muligens også årsaken til at batteriet i telefonen ikke har større kapasitet enn 1305 mAh.
Funker det?
Det er mye vi liker med Xperia P. Den nevnte kvalitetsfølelsen er étt av punktene. Telefonen føles rett og slett veldig solid, samtidig som den ligger godt i hånden, og det må være lov å si at den ser pen ut.
Denne varslingslisten er i ferd med å bli et signaturtrekk i Sony-telefoner.
Du finner for øvrig den samme gjennomsiktige "listen" som i Xperia S og Xperia U, som altså fungerer som et elegant varslingslys. Designmessig synes vi dette er er noe av det beste som har kommet fra Sony på mobilfronten.
Skjermen har knall bildekvalitet.
Skjermen er også svært bra. Oppløsningen på 960 x 540 piksler gir et sylskarpt bilde på den fire tommer store skjermen, og fargene er også veldig friske og fine. Den er også responsiv, og bidrar i det store og det hele til en flott bruksopplevelse.
Xperia P minner mye om toppmodellen Xperia S, men har noen millimetre mindre i alle retninger.
Maskinvaren er ikke like imponerende i dag som den hadde vært for ett år siden, men telefonen oppfører seg likefullt pent. I løpet av de minuttene vi har brukt Xperia P opplevde vi ikke noe hakking eller forsinkelser.
Skjermen egner seg bra til surfing.
Xperia P har både maskinvare og skjerm som egner seg bra for surfing, og med qHD-oppløsning er det ikke noe problem å lese den minste teksten på nettsteder som ikke er mobiltilpasset. På grunn av et særdeles ustabilt nett fikk vi ikke kjørt noen benchmark-tester.
Hurtigkamera
En detalj vi liker med Xperia P er at kameraet kan startes uten at du trenger aktivere skjermen. Dette gjør du enkelt og greit ved å holde inne kameratasten. Hele prosessen fra du trykker inn knappen til bildet er tatt går særdeles kjapt, som du kan se i videoen nedenfor.
Alt i alt synes vi Xperia P er en lovende telefon med bra respons, flott skjerm og en god kvalitetsfølelse, uten at vi sitter her med bakoversveis etter å ha sett monstrene som er sluppet løs hos konkurrentene det siste døgnet.
Telefonen har for øvrig ikke Android 4.0, men kjører foreløpig på 2.3 Gingerbread. Sony lover imidlertid at en oppdatering til 4.0 skal komme før andre kvartal er omme, så ventetiden burde ikke være uholdbar.
Blir det bra?
Det er mye fint å si om Xperia P. Her får du en strålende kvalitetsfølelse med unibody-design og en overflate i børstet aluminium, og den har både god skjerm og forholdsvis kraftig maskinvare.
Telefonen har Android 2.3 i dag, men skal oppdateres til 4.0 i løpet av andre kvartal.
Spørsmålet er om det holder mot det vi har sett fra konkurrentene, som har lansert et lass med råsterke mobiltelefoner. Vi tipper at prisen vil avgjøre om Xperia P greier seg mot den knallharde konkurransen vi får se i mobilmarkedet fra våren av.