Kort fortalt om Sony Xperia U
Til nå i år har Sony lansert fire telefoner i Xperia-serien: Xperia S, Xperia Ion, Xperia P og Xperia U. Xperia U er altså den minste og rimeligste av disse.
LES OGSÅ:
Hva gjør Xperia U spesiell?
Xperia U er en liten telefon med mye kraft.
Xperia U har dimensjoner på 112 x 54 x 12 mm og en vekt på 110 gram, noe som gjør den til en av de desidert mest kompakte dobbeltkjernetelefonene vi har holdt i hånden.
Og mens vi snakker om dobbeltkjerne er det spesielt i seg selv at Sony har gått bort fra Qualcomm, og heller brukt ST Ericsson-systembrikken U8500 NovaThor.
Denne systembrikken kombinerer to prosessorkjerner på 1 GHz med den råsterke grafikkbrikken ARM Mali MP-400, som er den samme som står i Samsung Galaxy S II.
Og denne kraften kjøres ut på en lettdrevet 3,5-tommers skjerm med vanlig WVGA-oppløsning (800 x 480 piksler), så her har Sony mildt sagt fått på plass en overdimensjonert motor. Og det klager vi selvsagt ikke på.
Skjermen er 3,5 tommer stor og har en oppløsning på 800 x 480 piksler.
I tillegg til masse kraft har telefonen også fått denne "varsellisten" under skjermen. Denne er utstyrt med varsellys, og ser ut til å bli et av Sonys signaturtrekk i alle Xperia-telefonene.
Det gjennomsiktige feltet nederst på telefonen lyser i farger som står i stil med innholdet på skjermen.
Spesielt i Xperia U er at dette varsellyset "vet" hva som vises på skjermen, og skifter farger deretter. Dersom du åpner et bilde med mye grønt i seg i bildegalleriet vil det for eksempel lyse grønt.
Funker det?
Liten og sprek.
I løpet av den lille tiden vi har fått med Xperia U må vi si at vi liker det vi ser. Telefonen er bygget i plast, så kvalitetsfølelsen er kanskje ikke den beste vi har vært borte i, men den føles likevel solid. Vi liker også at den er så liten som den er, for små telefoner er ikke akkurat noe vi vasser i om dagen.
Skjermen vil nok kanskje bli i minste laget for mange, men samtidig vet vi at det er en massiv målgruppe der ute som synes 3,5 tommer er mer enn nok. Med denne skjermstørrelsen holder også oppløsningen på 800 x 480 i bøtter og spann, og skjermen fremstår som svært skarp.
På høyresiden finner du på-knappen, dedikert kameratast og volumkontroller.
Spreking
Siden vi allerede var obs på maksinvaren som befinner seg under skallene her ble vi ikke overrasket over den gode responsen i Xperia U. Nå har vi ikke fått kjørt noen ytelsesmålinger på den, men vi fikk ihvertfall inntrykk av at dette er svært kjappe saker.
Vi synes det er en smule merkelig at Sony lanserer telefonen med Android 2.3 Gingerbread istedenfor Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Men så skal det samtidig nevnes at produsenten lover en oppdatering til nyeste versjon allerede i andre kvartal, så ventetiden blir ikke veldig uholdbar.
LES OGSÅ: Slik er Android 4.0
Uten at vi har hatt tid til å gå telefonen veldig nøye etter i sømmene synes vi dette ser veldig lovende ut. Xperia U er liten, lett og sprek, en kombinasjon mange vil sette pris på.
Blir det bra?
Bunndekselet kan byttes ut, og du får med tre forskjellige i pakken når du kjøper telefonen.
I disse dager er det mye snakk om både firekjernetelefoner og størst mulig skjerm med høyest mulig oppløsning, og overalt der vi snur oss knives det om å ha det mest imponerende spesifikasjonsarket.
Da er det faktisk litt deilig å se at det dukker opp en liten sjarmør med 3,5-tommers skjerm, et kamera som tar bilder i fem megapikslers oppløsning og ellers ganske medium spesifikasjoner. At Sony i tillegg har gitt den en overdimensjonert motor synes vi også er gode greier, da du kan være sikker på at denne telefonen ikke blir treg med det første.
Det du får her er en liten og lett Android-telefon med masse muskler og gode personifiseringsmuligheter, til en prislapp som skal ligge godt under det du må ut med for toppmodellene. Vi tror Xperia U er en telefon som kan favne svært bredt om den blir priset riktig når den kommer i butikkene halvveis ut i andre kvartal i år.
Se spesifikasjoner på neste side