Nå går det internasjonale energibyrået IEA ut og advarer mot økningen i lysforbruk.
Samtidig skisserer de tiltak for løsninger i en ny rapport: « Light’s Labour's Lost: Policies for Energy-efficient Lighting».
Enormt potensial
– Men vi håper ikke vi gjør oss dette besværet forgjeves. Vi har identifisert et enormt potensial for energieffektivisering innen belysning, uttaler administrerende direktør Claude Mandil i IEA.
– Dette potensialet kan utløses ved hjelp av eksisterende teknologi, og det er til og med lønnsomt. I tillegg får vi lavere CO 2-utslipp, påpeker han.
Seniorforsker Tor Helge Dokka ved Sintef peker på at konklusjonene i rapporten samsvarer med hva norske fagmiljøer har hevdet i lang tid:
– Vi har et betydelig potensial for å spare energi i den norske bygningsmassen. Dette gjelder også belysning, sier han
Byggherrene problemet
En del av problemet er at konsulenter og byggherrer ikke prosjekterer nye bygg eller rehabiliteringer med den best tilgjengelige teknologien. Det kan bety høyere investeringskostnad, men det betaler seg fort når strømregningene blir betydelig mindre.
– Byggherrene er ofte ikke de samme som skal drifte anlegget videre. De vil ofte bare bygge billigst mulig, påpeker Dokka.
Han håper imidlertid at kravene til energimerking i EUs nye bygningsdirektiv, nye energikrav i byggeforskriftene og en generelt høyere bevisshet omkring energispørsmål vil hjelpe på situasjonen.
Første globale studie
Den nye rapporten er et av IEAs svar på kravet fra G8-gruppen av verdens rikeste land, som i fjor ba IEA om å utarbeide strategier og scenarier for et mer bærekraftig energiforbruk.
Dette er det første detaljerte studien på global basis som noen sinne er gjort med hensyn på belysning, og som vurderer teknologiene for å håndtere dette forbruket på en fornuftig måte.
Totalt går 19 prosent av ell elektisk kraft som overføres gjennom ledningsnettene i hele verden med til belysning.
Dette er faktisk noe mer enn hva alle de europeiske OECD-nasjonene forbruker totalt av elektrisk energi.
Totalforbruket tilsvarer kraftgenereringen i alle verdens gasskraftverk til sammen, og de årlige kostnadene ved produksjon og overføring av denne energien er 360 milliarder dollar, eller svimlende 2245 milliarder kroner.
Og CO 2-utslippene fra verdens lysforbruk tilsvarer 70 prosent av utslippene fra hele verdens bilpark.
Uendret med ny teknologi
– Vår rapport viser at ved en fornuftig innfasing av moderne teknologi, vil totalforbruket holde seg uendret fram mot 2030, selv om etterspørselen etter lys vil øke med 80 prosent i den samme perioden, sier Mandil.
Det vil spare klimaet for CO 2 over den samme perioden tilsvarende 6 års utslipp fra verdens samlede bilpark i 6 år.
I tillegg vil de spare forbrukerne for svimlende 2600 milliarder dollar – 16.214 milliarder kroner – i energiutgifter over den samme perioden.
Rapportens tittel er forøvrig en parafrase over Shakespeares skuespill «Kjært besvær forgjeves» (Love's Labour's Lost) fra 1595.