Det er 22 prosent færre arbeidsledige ingeniører i august i år enn i august i fjor, viser ferske tall fra Aetat. Ingen andre bransjer har større nedgang i arbeidsledigheten. Industriarbeid er nummer to, med en nedgang på 17 prosent. Dette er en bekreftelse på en tendens Aetat har registrert lenge, opplyser analysedirektør Stein Langeland i Aetat.
– Akkurat nå er situasjonen veldig gunstig for nyutdannede teknologer, sier Langeland til Teknisk Ukeblad.
Han forklarer utviklingen med en klar konjunktur-oppgang i Norge de siste par årene, som nå er i ferd med å gjøre tydelige utslag i statistikken for arbeidsmarkedet.
Bra i mange bransjer
Aktiviteten har økt mest innen industrien og bygg- og anleggsnæringen, men også forretningsmessig tjenesteyting har opplevd en klar oppgang. Det er også økende etterspørsel etter maskiningeniører og utdannede innen elektronikkbransjen. Etterspørselen etter IT-kompetanse har også økt, men det store antallet ledige fra dotcom-smellen gjør at etterspørselen er mindre markant i denne bransjen. Bygg- og anleggsbransjen har en nedgang i arbeidsledighet på 11 prosent. Dette omfatter i hovedsak snekkere og tømrere.
Behov for ingeniører
– Det er generelt lav tilgang på arbeidskraft blant ingeniører. I forhold til det store behovet, er det få som velger denne utdanningen, påpeker Langeland. Han forklarer videre at det vil bli et stort behov for ingeniører med treårig utdanning i framtida, fordi det er høy gjennomsnittsalder blant denne yrkesgruppen. Den lyse framtida gjelder også for sivilingeniører, men i noe mindre grad.
Få velger realfag
– Hvorfor er det for få som velger realfaglig utdanning?
– Det dreier seg nok om motivasjon. Vi gir råd til mange ungdommer som ikke har valgt utdanning, og vi registrerer at mange synes realfag er vanskelig. Vi anbefaler unge personer som har interesse og talent for realfag å fordype seg i dette, svarer Langeland.
Les rapporten om arbeidsmarkedet hos Aetat