Jevnaker: - Vi merker en jevn økning når det gjelder rehabilitering av kraftverk og bygging av nye anlegg, sier adm. direktør Erik Pike hos VA Tech Hydro AS.
Spesielt ser han en markant økning i litt større småkraftverk opp mot 15 MW.
- Dette gir oss et håp om at leverandørbransjen er på vei oppover igjen, sier han.
Erik Pike hevder at VA Tech Hydro er nordisk markedsleder på utstyr til vannveien i kraftverk og en av de ledende turbinleverandørene. Firmaet har sitt opphav fra Jon Stensli som startet Stensli Mek. Verksted i 1974. De ble kjøpt opp av Møller Industrier i 1989. Senere overtok østerrikske VA Tech Hydro 51 prosent av firmaet i 2001, for så endelig å overta resten for vel ett år siden.
Vannkraft
- Vi arbeider primært mot vannkraftmarkedet, men har også noen leveranser til industrien, sier Pike. I Sverige har de en filial som ble opprettet ved oppkjøpet av Svenska Undenäs Turbin AB i 1994. Her opplever de også ny vekst i markedet.
På industriområdet Bergermoen i Jevnaker har VA Tech Hydro sin base med rundt 115 ansatte. - Vi har etter hvert arbeidet oss opp til å bli en av de store leverandørene til vannkraft-Norge, hevder Pike. Luker og rør står for rundt 25 prosent av omsetningen.
Nå ønsker han større interesse og mer forutsigbarhet fra politikere. - Bortsett fra besøk av Stoltenberg, er det liten interesse for denne industrien hos våre politikere, sier Pike. Han er veldig opptatt av like konkurransevilkår mellom de ulike energikildene og ønsker ikke en ensidig subsidiering slik det er nå på vindkraftsiden.
Vil ha grønne sertifikater
Pike håper at grønne sertifikater blir innført snart: - Det vil kunne få mer fart i oppgraderingen av vannkraftanleggene. Vi håper myndighetene får innført grønne sertifikater lik det systemet som er innført i Sverige. Det vil kunne gi ny og forutsigbar investeringslyst i fornybar og miljøvennlig energi.
Likevel leverer de flere såkalte kompaktanlegg. Det er anlegg som er opptil 15 MW. For bare tre år siden leverte de ett til to anlegg i året. Nå leverer de fem til seks anlegg i året. - Markedet har nærmest eksplodert og har blant annet ført til at vi har ansatt flere ingeniører, sier Pike.
Ny på kontrollanlegg
Et nytt virksomhetsområde er kontrollanlegg. Her har de forsterket staben med fire personer. To kommer fra en konkurrent, mens de andre har erfaring fra industrielt prosessmiljø. - Dette er en fin kombinasjon siden systemene stadig blir mer like, sier produktansvarlig Børre Helgesen.
- Jeg tror at markedet setter pris på å få inn en ny stor leverandør. Nå krever kundene bruk av åpne protokoller for ikke å være låst til kun en leverandør, sier han. Produktene til kontrollanleggene kommer fra SAT Automation i VA Tech-konsernet.
- De har utstyr som kan arbeide med de fleste protokoller som brukes innen vannkraftsystemer, sier Helgesen. Trenden på dette feltet er at systemene også kan kobles mot internett, noe som setter svært strenge krav til brannmurløsningene.
Overvåking av diverse installasjoner kan gjøres via nettkamera, telefonsystemer, SMS eller trådløst nettverk (LAN). - Via et slikt nett kan du på en mobil skjerm ta opp koblingsbilder i den aktuelle installasjonen, sier Helgesen. All overvåking kan foretas via de normale kanaler. I tillegg er nå også alarmer tilgjengelig via SMS eller stemmesystemer.
Erstatningsanlegg
- Mens svenskene rehabiliterer sine gamle vannkraftanlegg, er det en tydelig trend i Norge å bygge erstatningsanlegg der det brukes eksisterende konsesjon. Det betyr større marked for nye generatorer, sier Ole Andreas Gundersen, produktansvarlig for generatorer.
VA Tech skal levere fire generatorer til Øvre Otta med størrelse fra 10 til 85 MVA. Generatorene skal settes i drift neste år. - Ved rehabilitering av eksisterende anlegg er det en fordel at vi er en totalleverandør. Det betyr at vi kan koordinere av alle aktivitetene i forbindelse med en slik leveranse, sier Gundersen .