Politikerne kappes om å foreslå tiltak i kjølvannet av den opphetede klimadebatten.
I går gikk Ola Borten Moe (Sp) og Heidi Sørensen (SV) ut i Dagbladet og støttet olje- og energiminister Odd Roger Enoksens forslag om å forby den tradisjonelle glødelampen fra 2012.
- Jeg setter et stort spørsmålstegn ved om politikerne vet hva de foreslår, sier administrerende direktør Petter Haug i Norsk kunnskapssenter for lys, Lyskultur.
Ingen selvpining
Han mener politikerne tyr til de enkle løsninger:
– Vi skal forby vanlige lyspærer innen 2012. Dette er et eksempel på at det er mulig å gjøre konkrete klimatiltak i Norge uten at vi er nødt til å redusere levestandarden og bedrive selvpining, sa Borten Moe til Dagbladet.
Fra før har Australia og Canada gått inn for det samme, og EU vurderer også et tilsvarende forbud.
Oppgitt
Administrerende direktør Petter Haug i Norsk kunnskapssenter for lys, Lyskultur, er oppgitt over forslaget.
- Vi ser at politikerne kaster seg på dette forslaget, men det er i beste fall unyansert. Du kan for eksempel ikke regne med at et bytte til sparepærer her i nord har like gunstig effekt som i varmere land, sier administrerende direktør Petter Haug i Norsk kunnskapssenter for lys, Lyskultur.
Varmer ikke
I motsetning til varmere land har Norge et stort oppvarmingsbehov, ikke bare i vintermånedene.
Fra den tradisjonelle lyspæren går ca 80 prosent av energien direkte over til å danne varme, mens en tilsvarende sparepære bare produserer 20 prosent så mye varme. Dermed vil hus som bare bruker sparepærer få økt oppvarmingsbehov.
Borten Moe sier i gårsdagens utgave av Dagbladet at utfasing av lyspæren vil redusere strømforbruket med nesten et helt stort gasskraftverk.
- Produksjon av sparepærer er mer energikrevende, mer omfattende og miljøkrevende. Det er ikke så enkelt som politikerne vil ha det til - at et forbud mot lyspæren vil redusere Norges energibruk, sier Haug.
Farlig avfall
Et hovedankepunkt mot økt bruk av sparepærer er avfallsproblemet. Sparepærer inneholder en god del kvikksølv.
- Hvis alle boliger og bygg skal være uten lyspærer fra 2012 får vi en enorm økning i avfallsmengden fra kvikksølvholdige sparepærer. Selv forsiktige regnestykker gir svimlende tall. Hvis 2 millioner husstander skifter ut 5 lyspærer med sparepærer, har du plutselig 10 millioner sparepærer som skal skiftes. Hva skjer med dem? Dette er spesialavfall. Hvilket forbedret system skal fange dem opp?, spør Haug.
TU.no skrev i forrige uke om det store avfallsproblemet med lyspærer og sparepærer - 4 av 5 går rett i søpla. En gjennomsnittsbolig har 40 lyspunkter.
Ikke gjennomtenkt
- Forslaget er hodeløst, rett og slett populistisk. Det er positivt at det er satt fokus på miljø og energibruk, men det er viktig at man her samordner og tar tak i alle problemstillingene før man går ut og lanserer et slikt forbud, sier Haug.
Lyskultur er i mot å forby lyspæren, men er likevel for økt bruk av sparepæren, i motsetning til Bellona.
- På mange områder kan sparepærer overta for lyspæren. Men ikke alle steder. Vi er i samtaler med miljømyndighetene om å få flere forbrukere over på sparepærer, samtidig som vi skal lage retningslinjer for bruk av disse, hvor blant annet spørsmålet om kvalitet kommer inn, sier Haug.
Venter på klimaplan
Borten Moe og Heidi Sørensen håper at forslaget om å forby lyspæren blir tatt inn som en del av Stortingsmeldingen om sektorvise klimahandlingsplaner, som regjeringen skal legge fram for Stortinget i juni.
Lyskultur er en nøytral organisasjon hvor blant annet byggherrer, lysprodusenter, lysforhandlere, lysdesignere og arkitekter er medlemmer. Organisasjonen deltar i utarbeidelse av offentlige normer og regelverk, og Staten har en representant i styret.
Les også:
Bellona: Nei til økt bruk av sparepærer