Statkrafts tidligere styreleder Arvid Grundekjøn har fått mye oppmerksomhet for sin uredde kritikk av regjeringens håndtering av selskapets forslag om å få bruke en større andel av overskuddet slik at Statkraft kan utvikle seg som Europas ledende leverandør av fornybar energi.
Hittil har regjeringen brukt Statkraft som sin egen pengebinge og tatt ut mellom 90 og 100 prosent av milliardoverskuddet. Selskapet ønsker at staten reduserer utbyttet slik at man får mulighet til å reinvestere hver tredje krone av overskuddet.
Grundekjøn har gått fra å bli kåret til årets styreleder for to år siden til å bli refset og sparket av sin eier, næringsminister Trond Giske. Det krever mot å gå ut slik han har gjort.
Statkraft risikerer å gå glipp av et gedigent marked for fornybar energi over hele verden hvis selskapet ikke får opparbeide seg større finansielle muskler. I Europa skal fornybarandelen utgjøre 20 prosent i 2020 og dermed er det gitt at de neste 10 årene blir avgjørende for hvilke selskaper som blir markedsledende.
Over 40 000 nordmenn i flere enn 2000 bedrifter er allerede sysselsatt innen fornybar energi, ifølge Intpow-rapporten som kom tidligere denne uka.
Det merkelige med næringsministerens negative holdning til Statkrafts egne ønsker er at den bryter med regjeringens egen politikk. I Soria Moria-erklæringen står det at regjeringen skal ”legge til rette for at Statkraft videreutvikles som en motor innenfor fornybar energi”. I forrige Soria Moria sto det at Norge skal være ”verdensledende innen utvikling av miljøvennlig energi”.
Nå har Statkraft fått ny ledelse som vil føye seg etter Giskes styringssignaler. Men striden har ført til at Statkraft har endret strategi og bestemt seg for å redusere sin satsing på blant annet solkraft, bølge- og tidevannskraft.
Når det gjelder Statoil, er situasjonen nærmest motsatt. Der har konsernsjef Helge Lund gått ut og sagt at selskapet må vurdere sin satsing på fornybar energi. Som børsnotert selskap må Statoil tenke lønnsomhet og dermed rendyrke sin rolle som olje- og gassprodusent. Lund fikk raskt svar fra sin største eier, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som krever at Statoil også må utvikle fornybar energi.
Dette er eksempler på dårlig eierstyring. Så lenge statsselskapene oppfyller regjeringens overordnede mål med sin virksomhet, bør de få muligheter til å utvikle seg. At Statkraft får bedre muligheter til å investere i fornybar energi, er viktigere enn at Oljefondet spekulerer i aksjer.