Dette sier en leder i et norsk IT-selskap til Teknisk Ukeblad.
Vedkommende ønsker ikke å stå fram med fult navn fordi selskapet er med i flere private og offentlige anbudsrunder.
Har ikke folk
– I de fleste norske IT-bedrifter er det nå en så ekstrem mangel på kompetente fagfolk og spesialister at løgnaktige opplysninger har blitt en vanlig framgangsmåte i forbindelse med anbudsrunder, sier kilden.
I en del tilfeller klarer ikke bedriften å få tak i de rette folkene etter å ha fått et konkret oppdrag.
- Det siste året har det derfor blitt stadig flere oppkjøp av kontraktørbedrifter, underleverandører samt outsourcing av deloppdrag, hevder IT-lederen.
Mange oppdrag
I februar skrev Teknisk Ukeblad at det koker i IT-bransjen, Oppdragene står i kø for konsulentselskapene. 1153 nye hoder skal ansettes. Overgangssummer og premiering til dem som skaffer de rette folkene blir stadig mer vanlig.
I mars kunne vi avdekke at kampen om spesielt IT-konsulentene er skarpere enn noensinne. De mindre konsulentselskapene sliter mest i kampen om hjernetrusten.
Siden har hodejakten i bransjen blitt både mer intensiv og tøffere. Det har kommet en rekke nye større IT-kontrakter, spesielt innen offentlig sektor, hvor det er mange store og omfattende prosjekter. Og flere slike store kontrakter blir det utover høsten.
Burde bli diskvalifisert
– Dette har gjort mange IT-bedrifter desperate. Overfor potensielle oppdragsgivere tar de seg friheter og serverer løgnaktige personell- og kompetanseopplysninger når de legger inn anbud, hevder kilden.
Ifølge IT-lederen er det bare et tidsspørsmål før noen IT-bedrifter blir tatt for å ha drevet med manipulering i anbudsprosessen.
- Dersom det blir avslørt et konkret tilfelle, burde bedriftens navn bli offentliggjort og diskvalifiseres for å legge inn nye anbud i en gitt periode. Men dette er jo opp til den enkelte oppdragsgiver å avgjøre, sier kilden til Teknisk Ukeblad.