EU-kommisjonens knusende seier over Microsoft kan bety flere og bedre produkter for verdens millioner av Windows-brukere, håper professor og it-ekspert Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.
Blant annet innebærer dommen at Microsoft må gi fra seg kildekode, som gjør det lettere for andre produsenter å integrere sine løsninger i Windows.
Mindre selskaper
– Jeg håper nå at andre, mindre selskaper blir mer synlige i markedet, at vi får flere produkter og mer konkurranse. Det vil gi økt innovasjon og bedre produkter, sier Hannemyr.
Avgjørelsen er en viktig seier for EU og kan få følger i andre saker Kommisjonen har på trappene mot andre dataselskaper som Intel og Qualcomm.
Full seier
EU-kommisjonen seiret på alle de viktige punktene i den langvarige rettsstriden med Microsoft da EUs domstol kunngjorde sin dom i saken i Luxembourg mandag.
Domstolens førsteinstans slo fast over 248 sider at Microsoft urettmessig har brukt sin nærmest enerådende stilling innen operativsystemer til å presse inn andre av sine produkter, som serverprogramvare og Windows Media Player.
Følgen har vært at andre produsenter ikke har sluppet til.
Riktig retning
– På kort sikt vil ikke dette få så mange konsekvenser. Microsoft har fortsatt en ankemulighet og råd til å betale skarpskodde advokater som kan holde saken gående. Men det er et skritt i riktig retning, sier IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til NTB.
Han håper nå EU jobber hardt for å få dommen rettskraftig og at Unionen følger den opp nøye.
– Det foreligger allerede en lignende dom i USA, som ikke er blitt fulgt opp av amerikanske myndigheter. Men EU har trolig andre incentiver enn USA i saken, siden Unionen ønsker at europeisk IT-industri skal få bedre kår, sier Hannemyr.
– Bittersøtt
EUs kommissær for konkurransesaker, Neelie Kroes, kaller seieren for bittersøt.
– Den er bittersøt fordi domstolen har bekreftet Kommisjonens syn – at forbrukerne lider i Microsofts hender, sier Kroes.
Hun lover derfor, slik Hannemyr etterspør, å følge opp dommen nøye.
– Dommen bekrefter mer enn noen gang at Microsoft må rette seg etter de kravene vi stiller. Jeg vil ikke tolerere fortsatt ikke-etterfølgelse, sier Kroes.
Prispress
EU-kommisjonen fastslo allerede i 2004 at Microsoft brukte sin dominerende stilling til å skade mindre konkurrenter og til å dempe prispresset i bransjen.
Microsoft ble den gang ilagt en rekordbot på 497 millioner euro, som ble ytterligere påplusset med 280 millioner euro i fjor, da Kommisjonen syntes programvaregiganten brukte for lang tid på å følge opp saken.
Ankemulighet
Microsoft fikk bare medhold i små deler av anken i Luxembourg, som at Kommisjonen ikke hadde grunnlag for å opprette en ekstern gransker av hvordan Microsoft fulgte opp ett av kravene fra Kommisjonen.
Selskapet har nå litt over to måneder på seg til eventuelt å anke mandagens domsavsigelse til den øverste instansen i EUs domstol.
Foreløpig er det uvisst hva programvaregiganten vil gjøre.
– Jeg vil ikke snakke om hva som vil skje. Vi trenger å lese dommen før vi tar noen avgjørelser, sier Microsofts toppjurist Brad Smith.
Gledens dag
Han lovet samtidig at Microsoft vil samarbeide med EU-kommisjonen.
– Vi håper dommen kan gi oss klarhet som vil hjelpe oss å implementere de gjenstående delene av avgjørelsen. Hvis vi trenger å gjøre mer for å følge opp dommen, så vil vi gjøre det, sa Smith.
I går var en gledens dag for mange, også for organisasjonen European Comittee for Interoptable Systems (Ecis), hvor en lang rekke IT-selskaper er medlemmer.
Konkurrere vanlig
- Dette er en stor dag for forbrukere og it-business. En bra dag for innovasjon. Nå må Microsoft konkurrerer på vanlig måte, i form av pris og produkttilbud - ikke gjennom bruk av sin posisjon som monopolist, talsmann Thomas Vinje til Dagens Næringsliv.