Mens hornmusikken runget utover den nye komposittfabrikken til Kongsberg Defence & Aerospace, var ikke stemningen like god hos Natech i Narvik, Simrad Optronics på Nøtterøy eller TotAl-gruppen på Raufoss. Bedriftene var lovet milliardkontrakter med Saab.
– Spørsmålet nå er hva regjeringen kan få til i de videre forhandlingene med Lockheed-Martin. Men det er klart at vi stiller jo noe svakere nå. For oss hadde det beste vært å få til en avtale med Saab, sier Tor Holdø i TotAl-gruppen.
Må jobbe hardt
Natech i Narvik hadde en avtale med en mulig totalverdi av en milliard kroner. Nå må de snu seg rundt og skaffe arbeid hos Lockheed.
– Vi hadde en kontrakt med Gripen der vi visste hva vi skulle gjøre. Med JSF har vi muligheter som en leverandør av mekanikk, men vi er nødt til å jobbe mer med det, sier Tone Lindberg, administrerende direktør i Natech.
Hun mener det er viktig at regjeringen stiller krav til Lockheed om at de skal finne flere leverandører og gå bredere ut enn til bare de største i Norge. Kongsberg Defence & Aersospace står igjen som en av vinnerne, og vil kjøpe tjenester fra en lang rekke underleverandører.
– Ingen garantier til industrien
Ikke konkrete avtaler
– Vi vil alltids prate med Kongsberg, men vi er usikre på hvor mye de skal sette ut. Vi kommer til å jobbe mot Lockheed, sier Lindberg.
I likhet med Natech kommer Simrad Optronics til å fortsette samarbeidet med Saab, men omfanget blir mindre. Nøtterøy-selskapet etablerte selskapet Saab Vingtech sammen med svenskene, og hadde mulighet for en omsetning på syv milliarder kroner hvis Norge kjøpte JAS Gripen.
– Vi har merket oss de ordene som forsvarsministeren og Espen Barth-Eide har sagt om at nå skal resten på plass rundt dette med gjenkjøp. Vi er den tredje største forsvarsbedriften i Norge og kommer til å jobbe direkte mot Lockheed Martin, selv om vi ikke har noen konkrete avtaler, sier Simrad Optronics-direktør Jon Asbjørn Bø.