Oljeprisen lå i store deler av 2014 på godt over 100 dollar fatet, men i juli begynte nedgangen.
Ferske tall fra Nav viser at det ved utgangen av februar var 3910 innen ingeniør- og ikt-fag som var registrert i deres registre.
Vi må tilbake til juni 2014 – altså før oljeprisen falt – for å finne lavere tall.
- Spesielt innen enkelte fagfelt: Nå begynner oljebransjen å slite med å få tak i nok ingeniører igjen
Før oljekrisen
Dermed kan man i stor grad snakke om at arbeidsmarkedet for ingeniører er i ferd med å normalisere seg.
I juni 2014 var det registrert 3582 arbeidsledige hos Nav innen ingeniør- og ikt-fag. Måneden etter falt oljeprisen, noe som ble starten på oljekrisen. Da økte samtidig antall arbeidsledige til 3970. Dagens tall er altså lavere enn juli 2014.
Samtidig var det også slik at ledigheten hadde økt noe også før oljeprisen falt. I februar 2014, for nøyaktig fem år siden, var antallet ledige på 3303 ingeniører. Det er med andre ord ennå litt å gå på, før arbeidsmarkedet er helt tilbake på nivåene fra før oljekrisen.
Men det går i riktig retning. Toppen i ledigheten for ingeniør- og ikt-fag ble nådd i januar 2017, og siden har den gått jevnt nedover.
Og på samme vis som ingeniør- og ikt-fag var yrkesretningen hvor ledigheten økte mest da arbeidsledigheten steg, er det nå yrkene hvor ledigheten har sunket mest det siste året. Sammenlignet med februar i fjor er det nå 1346 færre ingeniører i ledighetsstatistikken, noe som tilsvarer 26 prosent.
Ledigheten for ingeniør- og ikt-fag ligger nå på 1,4 prosent av arbeidsstyrken.
- Oljeutdannelse vil lønne seg igjen: – Kommer til å bli mangel på folk
- Oljeinvesteringene øker kraftig: Det gjør også faren for at kostnadene på norsk sokkel øker