Forskere ved Byuniversitetet i New York har utført forsøk med magnetstimulering av musehjerner.
Eksperimentet bekreftet hva forskerne trodde: Musehjernene opplevde økt produksjon av nevroner i de behandlede områdene.
Nevrongrupper
Bakgrunnen for forsøket er tidligere eksperimenter med såkalt "Transkraniell magnetisk stimulasjon" (TMS) i behandlingen av ulike psykiske lidelser som depresjon og schizofreni.
TMS bruker en magnetspole for å skape elektriske felt innad i hjernevevet, noe som fører til aktivering eller deaktivering av ulike nevrongrupper i hjernen. Den eksakte effekten er likevel fortsatt ukjent.
Langtidspotensiering
Forskerne fikk bekreftet at magnetstimulasjonen forsterker den såkalte "langtidspotensieringen" (LTP) i alle testede områder av hjernen.
Dette fordi magnetfeltene endret nøkkelreseptorer for glutamat til å holde seg aktive lenger. Glutamat er et signalstoff i hjernen som stimulerer nervecellene.
Langtidspotensieringen er kjent for å være en stor del av menneskets evne til å huske.
Hippocampus
Forskerne så også en økning i dannelsen av stamceller i den såkalte hippocampus. Disse cellene er blant de få i hjernen som deler seg i løpet av livet, og deltar også sterkt i hukommelses- og humørregulering.
– Effekten på stamcellene er et svært interessant funn, sier forskningsleder Fortunato Battaglia ved universitetet til Newscientist.com.
Personer med skader i hippocampus har vanligvis store problemer med å huske ting selv fra kort tid tilbake.
Alzheimers
Battaglia tror TMS-behandling kan brukes til å forbedre læring og hukommelse hos personer med aldersdomsrelatert hukommelsestap og Alzheimers - som begge er forbundet med nevrontap i hippocampus.
TMS-forsker John Rothwell ved nevrologisk institutt på Høgskolen i London tror også behandlingen kan føre til store forbedringer hos Alzheimer-pasienter ved å styrke langtidspotensieringen.
– Det kan være en måte å forsterke tilkoblinger som hele tiden svekkes, sier han.