IT

Mange frykter et duopol i telemarkedet. Det vil Ice gjøre noe med

Kan gi Telenor og «nye» Netcom trøbbel.

 Kommenterer ikke: Adm. direktør for ICE i Norge, Eivind Helgaker vil ikke kommentere Netcoms oppkjøp av Tele2, men snakker gjerne om egne planer for en landsomfattende 4G-nett.
Kommenterer ikke: Adm. direktør for ICE i Norge, Eivind Helgaker vil ikke kommentere Netcoms oppkjøp av Tele2, men snakker gjerne om egne planer for en landsomfattende 4G-nett. Bilde: Ice
8. juli 2014 - 10:27

Etter at Netcom har slukt Tele2 har Norge to svære telegiganter som skal sloss om de norske kundene.

Men det ligger en liten gjedde i sivet med veldig store ambisjoner.

Ren dataleverandør

Ice har hittil vært en ren dataleverandør som med sin svært langtrekkende frekvens på 450 MHz har kunnet tilby mobil datatrafikk til 75 prosent av det norske landarealet.

Mer enn noen av de andre, på tross av at de ikke har hatt flere enn 550 basestasjoner. De har hatt rekkevidden. Det de har manglet er kapasitet.

Det var Ice som trakk vinnerstrået i frekvensauksjonen i vinter og fikk de frekvensene Tele2 så gjerne skulle hatt. Ikke bare har Ice 450 MHz. Nå har de også fått rikelig kapasitet i 800-, 900- og 1800 MHz-båndene.

Svært mye mer kapasitet enn dagens kundemasse på litt over 100.000 har bruk for. Det betyr garantert at den lille gjedda har ambisjoner om å sette tennene i kundemassen til Telenor og «nye» Netcom. Det bør komme nordmenn flest til gode.

Les også: Ny teleoperatør vil erobre ungdommen med ny forretningsmodell

Ingen kommentar

– Jeg kan ikke kommentere det som skjedde mandag annet enn at Netcoms oppkjøp av Tele2 ikke endrer våre planer, sier sjefen for Ice i Norge, Eivind Helgaker.

Det han gjerne vil si er at de har kjørt en test av 4G på 450 MHz-frekvensen, og det har gått svært bra.

Fra dagens teoretiske makshastighet på 9,2 Mbit/s oppnår de nå 38 Mbit/s på den samme båndbredden, noe Helgaker også presenterte på PT-forum for en drøy måned siden.

– Det sier litt om hvor mye mer effektiv modulasjonen er i 4G enn på CDMA 2000 Rev. B som vi kjører i dag. Det å gå over til 4G gir oss en formidabel kapasitetsøkning uten at det går ut over rekkevidden vi er kjent for. Det fine er at 450 MHz også er blitt en internasjonal 4G-standard og med betegnelsen bånd 31. En slik standardisering har gjort at frekvensen nå er en del av moderne brikkesett, og det drar vi nytte av når vi nå skal bygge ut det nye nettet.

Les også: Telenor skal kvitte seg med 3G

Velger snart

Ice er snart klar til å velge en eller flere leverandører. De skal bygge, fornye og bygge videre på radio- og kjernenettet. De skal velge leverandør av sluttbrukerutstyr og av tjenester. Skikkelige godbiter som mange leverandører gjerne vil ha tak i.

– Interessen er veldig stor fra mange leverandører og vi skal velge i løpet av sommeren, sier Helgaker.

Det opprinnelige nettet til ICE var basert på utstyr fra ZTE og Huawei. Da de gikk over til den nye teknologigenerasjonen, Rev. B, var det Ericsson som fikk jobben.

Nå er det duket for en virkelig stor fornyelse og utbygging.

– Vi har halvannen milliard kroner å bygge for, som og er fullfinansiert med tanke på de planene vi har. Med den blandingen av frekvenser og teknologi vi ser på skal vi bygge et nett som kan produsere data særdeles effektivt. Det vil gi oss et svært godt utgangspunkt for den konkurransen som kommer, sier han.

Les også: One Call-sjefen langer ut mot Telenor

Kjøpe restene

Tele2 har bygget et nettverk med rundt 2000 basestasjoner i Norge. Mange av disse blir overflødige fordi Netcom har basestasjoner på samme stede eller like i nærheten.

Ice kan ikke bruke dem som de er. De skal bygge et rent 4G-nett, men de kan være et godt utgangspunkt for å komme raskt i gang. Om Netcom er interessert i å gjøre livet lettere for en kommende konkurrent.

– Jeg har ingen kommentar til om vi er interessert i å kjøpe deler av infrastrukturen til Tele2 som Netcom ikke har bruk for lenger, sier Helgaker.

Les også:

Her får du mest mobildata for pengene

Forbereder ny generasjon mobilnett med opptil 300 Mbit/s

Om seks år er det 5G som gjelder  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.