Helse Bergen konkluderer i sin helseundersøkelse med at selv om det er økt forekomst av helseplager, er det ikke gjort funn av alvorlig sykdom som kan knyttes til ulykken. Mange som jobbet ved anlegget til Vest Tank i Sløvåg og Gulen i Sogn og Fjordane og som bodde i nærheten har fortalt om helseplager etter eksplosjonen i en tank brann i en annen på anlegget.
En tank med svovelholdig bensin som skulle renses, eksploderte 24. mai 2007 og antente tanken ved siden av. Ingen ble alvorlig skadd i eksplosjonen, men giftige gasser og røyk fra brannen kan ha bidratt til helseproblemer for folk som jobbet ved anlegget og som bor i nærheten av det.
Flere plager
Funnene og konklusjonene etter helseundersøkelsen ble presentert mandag ettermiddag. 734 personer fra nærområdet til anlegget, folk som jobbet i Sløvåg og en gruppe som bor fjernt fra anlegget (20 kilometer) har deltatt. I tillegg har brannmannskap fra Bergen, Mongstad, Gulen og Masfjorden, ferjemannskap og oppryddingsmannskap deltatt.
37 av de undersøkte hadde tydelige symptomer på stressreaksjoner knyttet til ulykken. Det er også funnet at kvinner som arbeider ved anlegget eller som bor i nærheten har større problemer med sår hals og luftveisproblemer enn de som bor langt fra anlegget. Det er også funnet hyppigere forekomst av betennelsesreaksjoner i svelget til kvinner som jobber ved anlegget og som bor i nærheten.
Undersøkelsen viste også flere nye og forverrede tilfeller av hodepine og irritasjon i de øvre luftveiene hos dem som jobber ved eller bor nær anlegget.
Følges i fem år
Etter å ha hørt folk på stedet fortelle om helseplagene under besøket i Sløvåg i 2008, lovte miljøvernminister Erik Solheim (SV) at det skulle gjennomføres en større helseundersøkelse for å ta rede på de helsemessige konsekvensene av de giftige utslippene. Funnene som ble lagt fram mandag er bare fra første del av undersøkelsen.
Deltakerne skal følges over fem år, fordi en enkelt undersøkelse ikke kan si noe om langtidseffekter, opplyser Helse Bergen.
– Med bakgrunn i alle funnene i undersøkelsen, tilrår vi videre oppfølging av befolkningen, som tidligere planlagt, sier Bjørg Eli Hollund. hun er prosjektleder for undersøkelsen.
Rapporten og undersøkelsen kommer fra yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus.
Alvorlige tiltaler
I ettertid har det dessuten vist seg at Vest Tank ikke hadde lov til å motta den typen avfall som eksploderte for over to år siden. I tillegg avdekket Økokrim flere straffbare forhold under etterforskningen av saken. Det har resultert i tiltale mot tre personer, den alvorligste – mot tidligere styreleder i selskapet Vest Tank – omfatter både miljøkriminalitet, økonomisk utroskap og forsikringsbedrageri.
Tidligere daglig leder i selskapet er tiltalt for miljøkriminalitet, og en rådgiver innen kjemi er tiltalt for ett tilfelle av brudd på forurensningsloven.
I tillegg er selskapet Alexela Sløvåg AS, som overtok Vest Tank i august 2007, ilagt en bot på to millioner kroner for brudd på forurensningsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Dette gjelder handlinger begått før eksplosjonen i mai 2007. (©NTB)