Longyearbyen: I dag er det 1850 innbyggere i Longyearbyen, som er hovedstedet for nordmenn på Svalbard. I gjennomsnitt blir folk boende i 4,5 år.
Her har SNSK A/S sitt hovedkontor, studentene strømmer til Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) fra hele verden og det bygges flotte nye lokaler for også å kunne innlemme forskningspark og Svalbard museum under samme tak. I tillegg finnes ingeniørarbeidsplassene Svalsat, Eiscat, Nordlysforskningstasjonen, Telenor, mfl.
I tillegg til den norske gruvedriften i Svea og gruve 7 i Longyearbyen, driver russerne gruver i Barentsburg. Både Russland og Norge undersøker nye områder for mulig kulldrift, i henhold til Svalbardtraktaten.
Bil og scooter
Samfunnet i Longyearbyen har gjennomgått en omfattende utvikling de siste åra. Mens det bare finnes fem mil vei rundt Longyearbyen, er det i dag 900 biler i det lille samfunnet. Deler man antall meter vei per bil, blir det rundt 60 meter på hver. Men de fleste bruker snøscootere når de skal ferdes på vinterstid.
To barnehager er fylt til randen med barn og en tredje er under planlegging. Skolen bygges ut og i dag kan barna fullføre videregående skole før de må til fastlandet for å studere videre.
Driftig samfunn
For noen år siden ble Svalbard Samfunnsdrift etablert for å ta seg av ”kommunale” oppgaver overfor befolkningen. I tillegg er Sysselmannen statens forlengde arm på øygruppen. Før Svalbard Samfunnsdrift ble etablert, tok Store Norske seg av og styrte det meste på Svalbard.
Svalbard Samfunnsdrift sin tekniske avdeling ledes i dag av ingeniør Ann Pedersen.
I tillegg til å ha ansvar for å levere strøm og varme gjennom å drive Norges eneste kullfyrte kraftverk som forsynes med kull fra Gruve 7 like utenfor byen, tar teknisk etat seg av brann og beredskap, kaianlegg, tomteoppgaver, renovasjon, utbygging og drift av veier, bebyggelse etc. Det meste av boligmassen i Longyearbyen eies av arbeidsgivere. Kun 5% er i privat eie.
Rørskift
– De neste årene skal vi skifte ut fjernrør for 90 millioner kroner. Vi driver også prøveprosjekt på kverning av avfall. I dag lagres spesialavfall i deponi og fraktes til fastlands-Norge på grunn av strenge miljøhensyn på Svalbard.
I tillegg til idrettshall og svømmehall, finnes det pistolskytebane, klatrevegg, squashhall, galleri, kino, museum og bibliotek. Og de har en egen lokalavis. Bare i Longyearbyen finnes det i dag 80 lag og foreninger!