Særlig på Østlandet er viljen stor, viser en undersøkelse Infact har utført for bemanningsbyrået Xtra personell.
Minst villige i vest
I Oslo svarer 28,1 % et klart ja på spørsmål om de er villige til å gå ned i lønn om det er nødvendig for å beholde jobben.
Viljen er lavest på Vestlandet, hvor kun 17,9 % svarer det samme. Gjennomsnittet på landsbasis er 21,4 %.
Folk i Osloområdet er også mest villig til å jobbe mer for samme lønn.
– Hovedstadsområdet har mange ulike jobber å by på, og mange flytter inn for å skaffe seg jobber de er spesielt utdannet og motiverte for. Samtidig er nok konkurransen blant arbeidstagerne større her, slik at man i krisetider gjerne yter litt ekstra. I tillegg er mange av de store finansinstitusjonene lokalisert her, og de merket krisen først, slik at kriseopplevelsen muligens er større i Oslo enn i andre deler av landet, sier administrerende direktør i Xtra personell, Kristian Fæste, i en pressemelding.
Flest i IT-sektoren
Viljen er størst i privat sektor. I helse- og omsorgssektoren sier for eksempel kun 7,3 % av de offentlig ansatte ja til å gå ned i lønn, mens nesten en tredjedel av de privat ansatte er positive.
Bransjemessig er det IT-ansatte som er mest villige til å gå ned i lønn for å ikke miste jobben, med hele 44,6 prosent.
Det er også liten forskjell på høyt- og lavtlønte.
– Det er altså ikke bare dem med høyest inntekt som kan akseptere å gå ned i lønn om de føler det er nødvendig. Dette bekrefter hvor essensielt det oppleves å ha en jobb å gå til – uansett. Jobb er viktig for manges selvfølelse, fordi man opplever å være en tellende del av samfunnet. Dette gjelder selv om man jobber deltid eller ikke alltid er i jobb, sier Fæste.
Les også: Finansnæringen best for oppkomlinger