Det spår bedriftsutviklingsselskapet Bedriftskompetanse i en rapport som presenteres i Kirkenes fredag. I rapporten gjennomgås muligheter og utfordringer for lokal industri og leverandører til et mulig andre trinn (Tog II) på Snøhvit og første utbyggingstrinn Stockmanutbyggingen på russisk side i Barentshavet.
Dramatiske konsekvenser
Disse to prosjektene vil sammen med den planlagte utbyggingen av oljefeltet Goliat utenfor kysten av Vest-Finnmark kunne føre til investeringer på rundt 150 milliarder kroner de kommende årene. I rapporten pekes det på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft allerede i dag er et hinder for at små og mellomstore bedrifter i Finnmark kan ekspandere og være med i petroleumseventyret.
«I forhold til realisering av nye, større industri- og næringsprosjekt i Finnmark er dette en situasjon som kan gi dramatiske konsekvenser», heter det i rapporten.
Hard konkurranse
Til nå har nærheten til Russland blitt sett som en god mulighet for å lokke kvalifiserte russere til godt betalte jobber i Norge. Men i Murmansk og Arkhangelsk er arbeidsmarkedet enda strammere enn på norsk side. Her lokker dessuten bedre betalte jobber i St. Petersburg og Moskva. Rundt hovedstaden skal det ikke være mulig å oppdrive en anleggsmaskin i en radius av 750 kilometer de kommende årene.
I et Russland som de siste ti årene opplevd en årlig økonomisk vekst på 7-10 prosent har fylkesadministrasjonen i Murmansk gjort et mislykket forsøk på å importere 5000 arbeidere fra Kina til byggeprosjekter i Murmansk og Novaja Semlja. Guvernør Jurij Jevdokimov har overfor daværende arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen i februar i år gjort det klart at det for russerne er mer interessant å invitere nordmenn til å delta i byggeprosjekt i Murmansk.
Like gode betingelser
De siste 15 årene har det vært en yndet øvelse fra norsk side å karakterisere den norsk-russiske grensen i nord som den grensen i verden der forskjellene i inntekter og levekår er størst. Rapporten fra Bedriftskompetanse sier imidlertid at «mange profesjoner innenfor privat sektor i Russland i dag har et lønnsnivå som relativt sett kan konkurrere med Norge».
Som et eksempel vises det i rapporten til at Kimek Offshore i Kirkenes i fjor stanset et kvalifiseringsprogram som over flere år har gitt verftsbedriften tilgang på russiske sveisere. Årsaken var at det siste kullet valgte å bli i Russland da de fikk konkurransedyktige betingelser ved et verft i Severodinsk utenfor Arkhangelsk.
I rapporten som er laget på oppdrag av Finnmark fylke, Barentssekretariatet, og Innovasjon Norge, anbefaler Bedriftskompetanse å satse på opplæringstiltak i fylket. Finland, Polen og Baltikum er både i Finnmark og resten av landet mulige kilder for arbeidsinnvandring. Men også her vil konkurransen, ikke minst fra Russland hardne til. Dermed framstår India, Kina, Sørøst-Asia, men også afrikanske land som muligheter som bør vurderes, heter det i rapporten. (©NTB)