BYGG

– Mangler kunnskap om brannsikkerhet

Trond Gram
21. jan. 2009 - 08:30

Kunnskapen om brannsikkerhet er ikke bra nok ute i Bygge-Norge.

Stort behov

Ifølge Rådgivende ingeniørers forening (RIF) er behovet for denne kunnskapen fortsatt stort i byggenæringen og erfaringen er at spesielt byggherresiden og ansvarlig prosjekterende ofte mangler kunnskap.

– Når man ser på de tragiske hendelsene i det siste, skal en tro at det er noe som mangler, sier Dag Denstad, brannrådgiver i Rambøll og medlem av RIFs brannutvalg.

Denstad har, sammen med blant andre Harald Landrø, daglig leder i Tresenteret og professor II ved NTNU, vært med å utforme en brannteknisk veileder for byggherrer og entreprenører, som både skal øke kunnskapen hos prosjektledere og avklare ansvarsforhold.



– Ikke bra nok

– Det utdannes stadig flere arkitekter som har mangelfull kunnskap, og på entreprenørsiden har de heller ikke vært flinke nok med dette. Det er ikke bra nok, sier Harald Landrø til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Denstad er det ofte privatpersoner, som ikke er omfattet av lovverket på samme måte som entreprenører, som har størst behov for denne typen kunnskap.

– Vi er ikke redd for de byggene som bygges i dag, men i eksisterende bygg, der det bygges om og på, kan det ofte skorte litt på kunnskapen, sier han.



– Flust av feil

Denstad viser til brannen på Nannestad i september i år, der et tre år gammelt rekkehus i løpet av få minutter ble overtent. Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved om brannrådgiveren hadde vært nok til stede i prosessen.

– Bare ved å se på bildene av bygget, ser en flust av feil som kan være små nok i seg selv, men som kan gi alvorlige følger. Brannrådgiveren kan legge sammen to og to og se at ubetydelige avvik og mangler kan få alvorlige konsekvenser, sier han.

Branntekniske rådgivere er ofte med i forprosjektfasen, men engasjementet stopper som regel i tidlig detaljfase.

Etter det kan det skje en god del ting, som rådgiveren ikke får med seg. RIF anbefaler at branntekniske rådgivere deltar i hele fasen.



Får flere henvendelser

– Det kan skje endringer i byggefasen hvor misforståelser kan bli til feil, sier Denstad, og viser til at en ting som bruk av riktig kledning i rømningsveier fort kan bli glemt.

Denstad forteller at han selv har fått flere telefoner like før jul om å komme og se på gamle murgårder i Trondheim, hvor sameiet er usikker på hvordan brannsikkerheten er.

– Private ser ikke risikoene. Vi er trenet i å se på hva som kunne vært gjort med enkle midler, blant annet i eldre bygg som er bygd etter regelverk som var mindre strenge enn i dag, sier rådgiveren.

– Det er sjelden at eneboligeiere benytter seg av branntekniske konsulenter, men de bør gjøre det, legger Landrø til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.