I spalten «Nytt om navn» forteller Karriere360 om personer i teknologi-Norge som har tatt nye steg i sin karriere, enten de har skiftet stilling eller jobb, begynt på utdanning eller rett og slett tatt seg et sabbatsår.
Vi har snakket med Marianne Nilsen Sturmair, som 1. desember i fjor, tok fatt på jobben som leder i Ingeniører uten grenser (IUG).
IUG er en ideell organisasjon som formidler ingeniørkompetanse og teknologi til prosjekter i utviklingsland, med ingeniører som primært bidrar inn på prosjekter gjennom andre bistandsorganisasjoner. I dag har organisasjonen, som ble etablert i 2011 med hjelp fra blant annet NITO og Tekna, 800 medlemmer.
Nilsen Sturmair har over åtte år med erfaring fra både norsk næringsliv og internasjonale organisasjoner. Hun er utdannet innen internasjonal markedsføring og har tidligere jobbet med salg mot bedriftsmarkedet, drevet fundraising for ulike organisasjoner, jobbet i felt for Leger Uten Grenser, startet egen bedrift i Sør-Afrika og jobbet med HR og lederstøtte til Norsk Folkehjelps programland innen mine- og eksplosivrydding.
Et ønske om å bidra
– Jeg søkte på stillingen i IUG på grunn av utstrakt reisevirksomhet i jobben i Norsk Folkehjelp, noe som dessverre viste seg å være temmelig utfordrende i forhold til familiesituasjon, sier Nilsen Sturmair til Karriere360, og forteller at hun har eneansvar for datteren på ni år.
– Hvorfor ville du begynne i jobben som leder for Ingeniører uten grenser?
– Jeg var på utkikk etter en jobb hvor jeg kunne bidra med en variert og relevant bakgrunn i en organisasjon hvor engasjement teller, og likte Ingeniører Uten Grensers modell og klare samfunnsansvar, svarer hun.
– Hvordan ble jobben din?
– Jeg søkte på en utlysning og var gjennom en god prosess med to intervjuer og et case som jeg presenterte for brorparten av styret, svarer hun.
Plastresirkuleringsanlegg i Tanzania
I 2019 var 50 frivillige ute på oppdrag for IUG, blant annet i i Etiopia, Zambia, Zimbabwe, Ghana, Algerie, Uganda og Kenya. De samarbeider med andre bistandsorganisasjoner med manglende teknisk kompetanse. FN's bærekraftsmål, verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, står sentralt.
– Vi er en liten, ideell organisasjon som jobber for å gjøre teknologi tilgjengelig og overføre ingeniørkompetanse til utviklingsland. Vårt fokus er å bidra til en bærekraftig verden gjennom kunnskap og teknologi, forteller Nilsen Sturmair.
– Vårt bidrag inn i prosjektene er kvalifiserte ingeniører og teknologi som bidrar til en bedre hverdag for mennesker verden rundt. Alle våre prosjekter er forankret i lokale behov og fremmer bærekraftig teknologi, og våre løsninger skal eies og driftes av det lokale samfunnet, forteller hun videre.
Akkurat nå, i januar 2020, har IUG en utlysning ute for et prosjekt i Tanzania, hvor det skal settes opp et enkelt og effektivt plastresirkuleringsanlegg på en strand i Dar Es Salaam, som skal opereres og driftes av lokale.
I 2020 er det også planlagt oppdrag i Etiopia, Brasil, Zimbabwe, Ghana og Sierra Leone, forteller hun avslutningsvis.
- Meld deg på nyhetsbrevet til Karriere360.no, og få nyheter om utdanning, jobb og ledelse for teknologer